Tekintse meg az aktuális téli kiárusítást. Az utolsó darabok kiárusításában a megfelelő darab csak Önre vár, mégpedig extra kedvezménnyel.

Védje a látását: Hogyan válasszunk sport napszemüveget különféle outdoor tevékenységekhez?

sport napszemüveg
Vlna zmena pozadia

A sport napszemüveg jó befektetés minden outdoor sportoló számára, mivel védi a szemet. A sportszemüveg kiválasztása azonban nem egyszerű dolog. Nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a klasszikus napszemüveggel összehasonlíthatóan nézzenek ki jól, hanem mindenekelőtt a szükséges védelmet és minőséget kell biztosítaniuk.

Mire kell figyelni a sport napszemüveg kiválasztásakor? Merítsen ihletet tippeinkből, amelyek segítségére lesznek vásárláskor.

Kulcsfontosságú védelem az UV-sugárzás ellen

A szemek nappal szembeni védelme nyáron és télen is fontos. A jó minőségű napszemüveg nemcsak a napsugarakat blokkolja, hanem a káros UV-sugárzást is. Attól függően, hogy hol végzi kedvenc sportját, mindenképpen megfelelő szintű védelemmel ellátott napszemüveget válasszon. Magas hegyekben vagy tengeren a fényerő különösen erős, ezért erősebb védelemre lesz szüksége.

A napszemüveg lencsék felosztása

A napszemüveg lencséket öt kategóriába sorolják, amelyek a leggyengébb fokozattól (0) a legerősebb (4) védelmi szinteknek felelnek meg.

0-s kategória

Nagyon csekély szűrés, a 0 filteres lencsék nem védenek az UV sugárzás ellen, és csak esztétikai funkciójuk van.

1-es kategória

Ez a szint alacsonyabb fényerőbe felel meg, emiatt csak gyenge napfényben biztosít kellő védelmet az UV sugárzás ellen. Az 1-es filteres szemüvegek például felhős napokra vagy erdőbe alkalmasak, például hegyi kerékpározásra vagy túrázásra.

2-es kategória

Ez az a szint, mely már normális védelemmel szolgál szokványos napos időben, de nem extrém körülmények között, mint például vízi sportoknál, amikor a napsugarak a vízről verődnek vissza. Ez azt jelenti, hogy kerékpározásnál vagy alacsonyabb magasságokban történő túráknál lesz alkalmas.

3-as kategória

Az ebbe a kategóriába tartozó szemüvegek több mint 90%-os védelmet nyújtanak a napsugarak ellen, és tökéletes társak magashegyi túrákon. Helytállnak vízi sportoknál is, például a vitorlázásnál, evezésnél vagy paddleboardozásnál.

4-es kategória

A legerősebb napszemüveg, mely Ez a legerősebb napszemüveg, amely ideális a gleccsereken, vízen vagy sivatagi fényviszonyokban ideális. Ezért ez a napszemüveg legfőképpen extrém körülmények között lesz hasznára.

A napszemüveglencsék színe

Az árnyalat kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy ne legyen túl sötét. Az intenzitásnak és a színnek meg kell felelnie a típusnak, a várható fényerőnek és a környezeti feltételeknek.
Az árnyalat kiválasztása azonban személyes döntés, mivel a lencsék színe nincs semmilyen hatással az UV-sugárzás elleni védelemre. A megfelelő árnyalat kiválasztása tehát személyenként változik, mivel ezeket mindannyian nagyon eltérően érzékeljük.

Melyek a tipikus lencseszínek és mire alkalmasak? 

 • Szürke

A szürke semleges árnyalat, amely csökkenti a fényvisszaverődést, és lehetővé teszi a színek érzékelését a legtisztább formájukban. A szürke lencsék kiválóak vezetéshez és olyan sportokhoz, mint a golf, a futás vagy a kerékpározás.

 • Zöld

A zöld árnyalatok csökkentik a visszfényt, miközben nagy kontrasztot és vizuális élességet biztosítanak. A zöld árnyalatai csökkenthetik a szemfáradtságot, és ideálisak olyan sportokhoz, mint a tenisz, a baseball vagy a golf.

 • Sárga és narancssárga 

A sárga és narancssárga árnyalatok hangsúlyozzák a fényt, és ideális választást jelentenek rossz látási viszonyok vagy felhős körülmények között. A kontraszt és a mélység tökéletes érzékelésére kiválóak. Azonban nem alkalmasak napos időben vagy erősen fényes környezetben. Bár növelhetik a vizuális élességet, színtorzulást is okozhatnak.

 • Borostyán és barna 

A borostyán és a barna árnyalatai csökkentik a verőfényt, és ragyogóbbá teszik a látást felhős napokon. A kék fény blokkolásával növelik a kontrasztot és a látás élességét, főleg zöld és kék háttéren. Sokoldalú színek és különböző időjárási körülményekhez képesek alkalmazkodni. A borostyán és barna árnyalatok választása olyan sportokhoz felelhet meg, mint a horgászat, a baseball, a golf, a vadászat, a kerékpározás és a vízi sportok.

 • Rózsaszín és piros 

A rózsaszín árnyalatok növelik a kontrasztot a kék fény blokkolásával. Ezekről az árnyalatokról köztudott, hogy megnyugtatják a szemet, és kényelmes viseletet biztosítanak a hosszabb viselet során.

polár napszemüveg
Forrás: Dreamstime.com

A napszemüveglencsék anyaga

 • Polikarbonát

A polikarbonát lencsék vékonyabbak és könnyebbek, mint a hagyományos műanyag lencsék. Akár 10-szer ütésállóbbak is, mint az üveg vagy műanyag lencsék. A polikarbonát ezért a védő- és sportszemüvegek kedvelt anyagává vált.

 • Üveg

Az üveglencsék kiváló optikai tisztaságot és karcállóságot biztosítanak. Azonban nehezebbek és drágábbak. 

 • Poliuretán

A poliuretán kiváló ütésállóságot és kiváló optikai tisztaságot biztosít. Rugalmas és könnyű, de drágább is.

 • Akril 

Az akril olcsóbb alternatíva. Kevésbé tartós és nem olyan átlátszó, mint a polikarbonát vagy az üveg. 

A napszemüvegek lencséjének tulajdonságai

Az üvegek kivitelezése többféle lehet, mindegyik másfajta szükségleteknek felel meg. A sporttól függően a helyesen kiválasztott lencse hozzájárul a jobb és biztonságosabb sportélményhez.

Polarizált napszemüveg

Amikor a fény sík felületekről, például vízről, hóról, üvegről, homokról vagy járdáról verődik vissza, akkor az erre a felületre merőlegesen verődik vissza. Ez a tükröződő fény nagyon intenzív, és fokozott szemirritációt, szemfáradtságot és bizonyos esetekben csökkent látást okozhat.

A polarizáció eltávolítja a visszfényt a fényvisszaverő tárgyakról, növelve így a vizuális tisztaságot. A polarizált lencsék minden outdoor sportban tevékenykedő sportolók körében népszerűek, mivel csökkentik a visszfényt, lehetővé téve a sportolók számára, hogy határozott döntéseket hozzanak erős fényviszonyok között.Különösen alkalmasak vízi sportokhoz, kerékpározáshoz és vezetéshez, a nagy  fényvisszaverődés miatt, de nem nyújtanak további UV védelmet.

polarizált szemüvegek
Julbo Montebianco 2 polarizált napszemüveg

Fotokróm napszemüveg

A téli sportok (síelés, snowboardozás, szánkózás) és a nagy magasságban végzett tevékenységek szerelmesei számára kulcsfontosságú, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a tükröződést, és előreláthassák a terep domborzatát. A fotokróm lencsék különösen megfelelőek erre a célra.

A fotokróm lencsék automatikusan alkalmazkodnak a fény változó intenzitásához, így szélesebb tartományban nyújtanak védelmet. Ezek a lencsék valójában sötétebbek (hogy több fényt zárjanak ki) világos napokon, és világosabbak, amikor a környezet sötétebb.

Figyelmeztetés: A fotokróm folyamat nem működik vezetés közben, mert az UVB-sugarak nem hatolnak át a szélvédőn.

fotokromatikus szemüveg kerékpárra
Salice 018+ szemüveg kerékpárra

A napszemüveg bevonata

A prémium minőségű napszemüvegek több rétegű bevonattal is rendelkezhetnek:

 • A víztaszító hidrofób réteg 
 • Karcolásgátló bevonat a tartósság javítása érdekében
 • Párásodásgátló bevonat nedves környezetbe vagy megerőltető tevékenységekhez

A sport napszemüveg keretének kiválasztása

A keret befolyásolja a kényelmet sportolás közben. Ami a stílust és a dizájnt illeti, a biztonság az első, ezért a divatos napszemüvegekkel ellentétben a sport napszemüvegeknek bizonyos szintű védelmet kell biztosítaniuk a szem számára. Ne feledkezzen meg róla, hogy a sport napszemüveg óvja az arcot és a látást.
A sportnapszemüveg keretének anyaga legyen rugalmas, könnyű és jól felépített. Ugyanakkor jól kell illeszkedniük az arcra, tartósnak kell lenniük és légáteresztőnek a párásodás elkerülése érdekében.

A napszemüveg keret anyaga

 • Fémkeret

A fémkeretek könnyen alkalmazkodnak, és kevésbé zavarják a látómezőt. A fémkeretek azonban kevésbé tartósak, mint más típusok, és nem erős ütközésekkel járó tevékenységekre tervezték. A fém ezenkívül könnyen felmelegszik.

 • Nylon

A nylon olcsó, könnyű és tartós. Egyes nylon keretek erős ütésállósággal rendelkeznek. Ezek a keretek azonban általában nem állíthatók.

 • Acetát

Az acetát a műanyag egy változata, a stílusos napszemüvegeknél népszerű. Ez az anyag azonban kevésbé rugalmas, és nem alkalmas erősen aktív sportokhoz.

Julbo turisztikai napszemüveg
Julbo CHAM Spectron 4 napszemüveg

Napszemüvegek sport szerint

Hogy jobb áttekintést kapjon arról, hogy egy adott sportághoz milyen outdoor szemüveget válasszon, minőségi márkák kínálatából hozunk tippeket:

Univerzális sportszemüvegek

Dynafit Trail Evo Sunglasses sport napszemüveg

A Dynafit Trail Evo márka sokoldalú szemüvegei könnyűek, simulékonyak és megbízható védelmet nyújtanak a napsugarak ellen. A Trail Evo modellek ezenkívül ellenállnak a párásodásnak, tökéletesen illeszkednek, és még intenzív mozgás közben sem csúsznak le.

Több sportághoz is alkalmasak, mint például a futás, a kerékpározás, a görkorcsolya, az alpesi túrázás, a skialpinizmus vagy a sífutás.

Dynafit sportszemüveg
Dynafit Trail Evo sport napszemüveg

Kerékpáros szemüveg

Salice 020 kerékpáros szemüveg fotokróm lencsékkel

Ezek a Salice márka kiváló minőségű kerékpáros szemüvegei fotokróm lencsékkel. A szemüveg dizájnja sportos és egyben stílusos is.

A szemüveghez praktikus tok és háromféle lencse tartozik. Az alapszínek napsütéshez felelnek meg, az átlátszó a zord időjárásba, de nem hiányoznak fotokróm szemüvegek sem. Ezek az univerzális szemüvegek alkalmazkodnak a napfény intenzitásához, így szinte minden időjáráshoz alkalmasak.
Elsősorban kerékpározásra alkalmasak, de akár túrázáshoz, outdoor kalandokhoz is használhatóak, sőt, futószemüvegként is helytállnak.

fotokromatikus kerékpáros szemüveg
Salice 020+ kerékpáros szemüveg

Turisztikai szemüvegek

Oakley Frogskins szemüveg

Ezek a retró Oakley Frogskins szemüvegek nagyszerű lencsékkel rendelkeznek, amelyek áteresztik és szűrik a spektrum bizonyos színeit, ami az árnyalatok kiemelését és nagyobb kontrasztot eredményez. A HDO technológiának köszönhetően a tárgy képe és annak mozgása tiszta, éles és torzulástól mentes.

A szemüveg a 3-as védelmi kategóriába tartozik, így megfelelő a természetjáráshoz.

Oakley turisztikai szemüveg
Oakley Frogskins szabadidős szemüveg

Nézze meg a teljes ajánlatot

Most, hogy tudja, milyen szempontokra kell odafigyelnie a szemüveg kiválasztásakor, összehasonlíthatja kínálatunk különböző modelljeit, és kiválaszthatja a legmegfelelőbbet. Az Outdoorlive.hu oldalon rengeteg különféle sporttevékenységekhez tervezett kiváló minőségű napszemüveget talál. Szükség esetén ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, együttes erővel megtaláljuk azt napszemüveget, amelyet imádni fog.

A cikk szerzője

Outdoor Live

Az outdoor tevékenységek szerelmese, aki már tizenéves kora óta foglalkozik sporttal és járja a hegyeket. Sok mindent megélt már, rengeteget tapasztalt. A turisztika azért is tartozik a legkedveltebb outdoor tevékenységei közé, mert közben a természetben gondolkodhat. A túrákon kívül azonban a hegymászás és a síalpinizmus is elnyerte tetszését. Alsókubinban (Dolný Kubín) nőtt fel, ahová szívesen visszatér, hogy a közeli Tátrában vagy az általa imádott Kis-Fátrában túrázzon. Legkedveltebb (bár nem a legmagasabb) hegyi túrája az osztrák Alpok második legmagasabb csúcsa, a Wildspitze.

TERMÉKEKA CIKKBŐL

53 200Ft
-25%Ingyenesen
Oakley Frogskins szemüveg

Jelenleg elfogyott

36 000Ft
54 000Ft
-8%Ingyenesen
Szemüveg Julbo CHAM Silver/Black Spectron 4

Jelenleg elfogyott

58 700Ft
48 000Ft
47 800Ft