NE HAGYJA KI A MAMMUT KOLLEKCIÓT A RAKTÁRBÓL

Ruházat, cipő és kiegészítők -20%-tól

Őszi turisztika: Készüljön fel megfelelő túraruházattal

Őszi turisztika: Készüljön fel megfelelő túraruházattal
Milyen túraruházat kellemes és biztonságos minden túra során? Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan kell rétegezni, mely anyagok a legjobbak és mire kell odafigyelni.

Miért fontos a túraruházat rétegezése? 

Ha a túra alatt valami változik, akkor az minimum a testhőmérséklet. Stabilan tartásának legjobb módja az, ha fokozatosan veszi fel és dobja le a rétegeket, attól függően, hogyan változnak a természeti feltételek. Az egyes rétegek közötti levegő hatékonyan izolálja a teste hőmérsékletét.  

A rétegezés rendszere lehetővé teszi, hogy levegye a rétegeket, ha kint túl meleg van, de újabbak hozzáadását is, amelyek még jobban felmelegítik.

Milyen anyagokra érdemes összpontosítani az őszi túraruházat választásánál?

Az őszi túraruházat kiválasztásánál elkövetett leggyakoribb hibák egyike az öltözék anyagának alábecsülése. Sokan a hagyományos pamut póló mellett teszik le voksukat, de ezek nem kínálnak megfelelő izolációt és megtartják a nedvességet. 

Az őszi túraruházat választásakor inkább a következő anyagokra fókuszáljon:

  • Merinó gyapjú

A merinó gyapjú jó választásnak számít a funkcionális túraruházat vásárlásakor. Légáteresztő, elvezeti a nedvességet, viszonylag gyorsan szárad, nem tartja magában a szagokat és kiválóan melegít - még nedvesen is. Remek választás, ha hűvösebb hőmérsékleten szeretne túrázni.

  • Poliészter

A poliészter kiválóan vezeti el a nedvességet. Hidrofób és gyorsan száradó anyag. Egyetlen hátránya, hogy magában tartja a szagokat. Ez az anyag tehát az hidegebb őszi időbe lesz jó választás.

  • Nylon

A nylon is kiváló választás. Bár nem hidrofób, mint a poliészter, szóval lassabban szárad, de így is mindenképpen jobb alternatíva, mint a pamut.

  • Fleece (gyapjú)

Jó, ha a szigetelő középső rétegként funkcionáló túraruházat anyaga fleece, hogy megfelelő hőszigetelést biztosítson. Légáteresztő, könnyű és ráadásul olcsó. Azonban nem vízálló, ezért ne felejtsen el csomagolni még egy felső réteget az eső ellen.

polar

Forrás: Dreamstime.com

Ellenkezőleg, ha őszi túrára készül, ezeket az anyagokat kerülje: 

  • Pamut

Ahogy ezt már említettük, a pamut csekély szigetelést kínál és hosszabb ideig szárad – a pamut ugyanis nagyon szívesen szívja fel és tartja magában a nedvességet.

  • Selyem 

A műselyem és a selyem is olyan anyagok, amelyeket kerülni kell. Szintén felszívják és megtartják a nedvességet, ami ősszel semmiképpen sem praktikus. 

Az őszi túraruházat alaprétege 

Az első rétegnek, amelyet alaprétegnek is neveznek, a nedvesség elvezetésének és a testhőmérséklet szigetelésének képességével kell rendelkeznie. Anyaga legyen szintetikus vagy készüljön gyapjúból – nem pamutból, amely köztudottan felfogja a nedvességet és megfázást okozhat.

Hosszú ujjú thermo trikó 

Rendszerint a hosszú ujjú trikó az egyik leghasznosabb ruhadarab, amire szert tehet.

TIPP FÉRFIAKNAK: Icebreaker Merino férfi thermo póló

Az Icebreaker Zone 200 erősen technikai hosszú ujjú thermo trikó szegélymentes szerkezettel és zónás ventillációval a legjobb ruhadarab, amit magasszintű aktivitásnál viselhet, akár hegyekben vagy más szabadidős tevékenység közben.

A trikó puha, kényelmes, nem szúr, természetesen légáteresztő és megakadályozza a szagok képződését.

koszulka sportowa z długim rękawem

Icebreaker Merino 200 Zone Seamless L/S Crewe férfi thermo trikó

TIPP NŐKNEK: Dynafit Tour Light Merino Longsleeve női funkcionális trikó

Nőknek inspirációként a Dynafit Tour Light Merino Longsleeve női funkcionális trikót mutatjuk, amely kombinálja a Dynafit Dryarn funkcionális anyagot és a meleget, izolációt és kényelmet biztosító merinó gyapjút. 

A gyapjúnak köszönhetően anyaga nagyon puha, kényelmes és kellemes a bőrnek. A merinó gyapjú magas aránya garantálja, hogy ez a thermo aláöltözet megbízhatóan fogja melegen tartani, miközben tökéletesen lélegzik, így izzadás esetén sem fenyegeti megfázás.

damska koszulka termiczna z długim rękawem

Dynafit Tour Light Merino Longsleeve női funkcionális trikó

Rövid ujjú thermo trikó 

Egy könnyű, gyorsan száradó szintetikus vagy gyapjú póló valamivel jobban légáteresztő, mint egy hosszú ujjú póló. Különösen alkalmas kora őszre vagy napsütéses napokra alacsonyabb tengerszint feletti magasságban.

TIPP FÉRFIAKNAK: La Sportiva Embrace T-Shirt férfi funkcionális trikó

A könnyű La Sportiva Embrace T-Shirt funkcionális trikó főleg az igényesebb túrákra és hegymászáshoz alkalmas. A megerősített vállrész jól jön, ha hosszabb ideig van a vállán hátizsák. Az antibakteriális kivitelezés miatt a trikót nem szükséges olyan gyakran mosni, ami kíméli a pénztárcát és a környezetet is.

koszulka termiczna z krótkim rękawem

La Sportiva Embrace T-Shirt férfi funkcionális trikó

TIPP NŐKNEK: Ortovox 150 Cool Lost T-Shirt női funkcionális trikó

Az Ortovox 150 Cool Lost trikó ideális nyári és őszi napokra egyaránt, akár sziklamászásra, akár a hegyekbe, túrára vagy más hasonló tevékenységekhez, sőt, még hosszú és intenzív őszi sítúrákra is. A merinó gyapjú, Tencel fonalak és a BETA-SPUN speciális technológia biztosítja, hogy nagyon szilárd és ellenálló, de mégis puha és kellemes trikó legyen.

Az őszi túraruházat szigetelő rétege 

A nappali napsütéses idő ellenére az ősz hideg estéket és reggeleket, vagy hirtelen hőmérséklet-változásokat hoz magával, és ezzel együtt a megfázás veszélyét is. A szigetelő réteg melegen tartja a hőmérséklet változása esetén. A szigetelő rétegekhez a legtöbb túrázó általában egy tollkabátot vagy egy gyapjú pulóvert választ.

Tollkabát 

A pehely a legjobb könnyű szigetelő, mely nem engedi át a hideg levegőt. Egy könnyű, összenyomható és minőségi toll- vagy szintetikus kabát az őszi túrák biztosítéka, és megéri a nagyobb befektetést. Hiszen amikor lemegy a nap, sokkal hidegebb lesz, mint azt várná.

Ügyeljen azonban arra, hogy a kabátot ne érje nedvesség. A pehely nem véd az esőtől és a nedves időjárástól, ehhez szükség lesz még egy külső vízálló dzsekire is.

TIPP FÉRFIAKNAK: Mammut Eigerjoch Advanced IN Hooded férfi tollkabát

Könnyű, technikai, meleg és egyben kompakt dzsekit keres? A Mammut Eigerjoch Advanced IN teljesíti az összes elvárását. A kiváló minőségű szigetelőanyagok, a műszaki elemek és a strapabíró külső anyag kombinációja az őszi túraruházat elengedhetetlen részévé teszi ezt a dzsekit.

mammut kurtka puchowa

Mammut Eigerjoch Advanced IN Hooded férfi tollkabát

TIPP NŐKNEK: Salewa Ortles RDS Down Hybrid női szigetelő dzseki

A Salewa Ortles RDS Down Hybrid meleg izolációs, hibrid dzseki a Salewa márka legtechnikaibb, minden turisztikai kalandra alkalmas kabátja. A kacsatollból készült RDS izoláció felfogja a testből felszabaduló hőt, így mindig melegen és kényelemben tartja.

salewa damska kurtka

Salewa Ortles RDS Down Hybrid női izolációs dzseki

Gyapjú pulóver

Egy könnyű gyapjú pulóver kiváló izolációs középső réteg. Bár nem fagyba tervezték, a gyapjú ideális anyag az őszi túrázáshoz. A polár kapucnis pulóver megfizethető, könnyű és kompakt, így könnyen levehető és eltehető, ha emelkedik a hőmérséklet.

TIPP FÉRFIAKNAK: Northfinder Maurice férfi polár felső

A Northfinder Maurice gyapjú felső hűvösebb őszi szezonban univerzális középső, szigetelő rétegként funkcionálhat. A Northpolar 300 gyapjú nemcsak hihetetlenül kellemes tapintású anyag, hanem kiválóan fenntartja a hőkomfortot és hatékonyan vezeti el az izzadságot.

 bluzy polarowe męskie

Northfinder Maurice férfi gyapjú felső

TIPP NŐKNEK: Mountain Equipment Eclipse Hooded női gyapjú felső

A Mountain Eclipse Hooded gyapjú felső kiválóan illeszkedik, nagyon meleg, és alkalmas bármilyen szabadtéri hegyi tevékenységhez. A Polygiene® antibakteriális kivitelezésnek köszönhetően mindig frissen érezheti magát ebben a ruhadarabban, még akkor is, ha több egymást követő napon át viseli.

bluzy polarowe damskie

Mountain Equipment Eclipse Hooded női gyapjú felső

Vízálló dzsekik szélbe és esőbe 

 

Vízálló túradzsekik 

Még ha az előrejelzés szerint az eső esélye 0% is, mindig, tényleg mindig jól jön egy vízálló dzseki. Az időjárás ugyanis, különösen a hegyekben, szó szerint percről percre változhat. A külső réteg első védelmi vonalként szolgál az időjárási viszontagságokkal szemben.

TIPP FÉRFIAKNAK: Mammut Crater HS Hooded Jacket férfi túradzseki

A Mammut Crater HS Hooded Jacket Men dzseki egy 3 rétegű kabát, teljesen vízálló GORE-TEX® membránnal. Ez egy robusztus dzseki, amely ellenáll a hegyi időjárás összes viszontagságainak: viharos szélnek, esőnek és hónak.

 kurtki turystyczne

Mammut Crater HS Hooded Jacket férfi túradzseki 

TIPP NŐKNEK: Ortovox 3L Ortler Jacket vízhatlan női dzseki

Az Ortovox 3L Ortler Jacket dzseki ellenáll a viharos esős időjárásnak és a heves havazásnak. Bár ez a dzseki nagyon strapabíró, rugalmas is részben és kellemes tapintású. Azaz a könnyedség, a védelem, a funkcionalitás és a nagyszerű dizájn nagyszerű kombinációja.

Ortovox 3L Ortler Jacket vízhatlan női dzseki

Vízálló nadrág őszi turisztikához 

Egy őszi túra során valószínűleg a szokásosnál több akadállyal fog találkozni. A nyári viharok miatt fák dőlhettek az utakra, valamint esélyes, hogy az őszi szél gallyakat és egyéb törmeléket fúj ki.

Egy minőségi őszi nadrág azonban bármilyen akadálynál segítségére lesz túrázás közben. Meleget és kényelmet biztosít anélkül, hogy korlátozná a mozgást. Ezért ügyeljen arra, hogy az alsó testéhez választott rétegek lehetővé tegyék a könnyed mozgást. Segítségére lehet egyik cikkünk arról, hogy hogyan kell túranadrágot választani.

Klasszikus túranadrág 

Ha hosszabb vagy többnapos túrára készül, a klasszikus túranadrág lesz a legjobb választás. Tartós anyagból készül, amely egyszerre légáteresztő és ellenáll az időjárásnak. Tipikusan ilyen anyag a poliészter és nylon keveréke. A túranadrág másik jellemzője, hogy általában sok zsebe van.

TIPP FÉRFIAKNAK: La Sportiva Monument Pant férfi nadrág

A Monument nadrág technikailag kidolgozott, ezért a La Sportiva márka legnépszerűbb nadrágjai közé tartozik. A rugalmas derékrészt a húzózsinórnak köszönhetően könnyedén állíthatja, a rugalmas, légáteresztő anyag pedig maximális kényelmet és szabad mozgást biztosít. Szintén nagy előnyt jelentenek a nadrág alsó részén található cipzárak, a szegélyen található húzózsinór és a kis kampó, amivel a nadrág a cipőhöz rögzíthető.

la sportiva spodnie

La Sportiva Monument Pant férfi nadrág

TIPP NŐKNEK: Karpos Fantasia EVO női nadrág

Meleg időjárásba keres nadrágot különféle tevékenységekhez? A Fantasia Evo ideális kevésbé igényes kirándulásokra, de magashegyi turisztikára is. Lehetővé teszi a mozgás teljes szabadságát, kopásálló, rossz időben gyorsan szárad és nem engedi át a meleget nyári napokon.

karpos spodnie

Karpos Fantasia EVO női nadrág

Túra leggings

Az outdoor márkák sok leggings modellt kifejezetten túrázásra terveznek. Gyártásuknál a tartósságot és a kényelem tényezőit tartják szem előtt, sok közülük térd, fenék és varratok körül erősítéssel is rendelkezik a szakadás megakadályozásának érdekében.

TIPP FÉRFIAKNAK: Dynafit Ultra 2 férfi túra leggings

A Dynafit Ultra 2 leggings nemcsak hosszú és igényes túra kalandokra alkalmas, hanem hagyományos rekreációs turisztikára és futásra is. A 4 irányban rugalmas anyag teljes biztosítja a mozgásszabadságot.

legginsy męskie

Dynafit Ultra 2 férfi túra leggings

TIPPEK NŐKNEK: Mammut Aconcagua ML Tights női leggings

Az aktív túrázásra alkalmas nadrágok ideális klíma tulajdonságokkal rendelkeznek két kiváló minőségű polár anyag kombinációjának köszönhetően. A meleg és rugalmas Polartec anyag kiváló hővédelmet biztosít, míg a Pontetorto® Tecnostretch kiváló nedvességelvezetést és ideális klímát garantál. A nadrág nagyon könnyű, és nagyon kicsi a csomagolási térfogata is. Ezért ideálisak sport- és turisztikai tevékenységekhez a hegyekben.

legginsy turystyczne

Mammut Aconcagua ML Tights női leggings

Irány az őszi természet szépségeinek felfedezése 

Az ősz az év egyik legszebb évszaka. Még mielőtt elindulna, ellenőrizze az időjárási viszonyokat, és készüljön fel rendesen a szabadtéri élményekre.
Reméljük, hogy ez a cikk adott egy pár ötletet ahhoz, hogyan öltözzön fel megfelelően az őszi túrákra, hogy melegben és szárazon maradjon. Az említett túraruházat az őszi túrázáshoz szükséges funkcionális jellemzőket stílussal és kényelemmel ötvözi. Öltözzön fel az Outdoorlive.hu oldalról, és vágjon bele az őszi kalandokba.

Címkék:
Cikk szerzője
avatar

K. Mazurikova

A szabadtéri sportok szerelmese, aki gyermekkora óta imádja a sportot. Kedvenc tevékenysége a futás, de szívesen túrázik a hegyek tetején is.


További cikkek a blogon

newsletter-background

Outdoorlive online van

Kövessen minket

Kövessen minket, hogy minden fontosat megtudjon a legjobb outdoor márkák világából.