Tekintse meg az aktuális téli kiárusítást. Az utolsó darabok kiárusításában a megfelelő darab csak Önre vár, mégpedig extra kedvezménnyel.

Milyen a megfelelő paddleboard? A modellek és tulajdonságaik összehasonlítása

Vlna zmena pozadia

A paddleboard vagy a sokak által SUP-nak nevezett sport szórakoztató tevékenység, mely egyre több szívet rabol el. Mivel azonban többfajta modell létezik, nem mindig egyszerű kiválasztani az igazit. Mire kell a megfelelő paddleboard kiválasztásánál odafigyelni? Olvassa el az egyes modellek és tulajdonságaiknak összehasonlítását.

Általános tippek, hogy válasszunk paddleboard-ot

Ha meg szeretné találni a tökéletes SUP-ot (stand up paddleboard), gondoljon azokra a tényezőkre, mint a korábbi tapasztalatok, a deszka mérete és formája, súlya és terhelhetősége. Az is fontos, hol fogja tárolni és hogy fogja szállítani az eveződeszkát. Végül ne feledkezzen meg a kiegészítőkről sem, amelyek még élvezetesebbé teszik az evezést.

Paddleboard fajták használat alapján

Univerzális allround SUP deszka/paddleboard

Ez a legelterjedtebb SUP deszka/paddleboard típus. Tökéletes választás kezdők számára, akiknek jól jön az extra szélesség a nagyobb stabilitás miatt. Sík vizekhez, tehát főleg tavakhoz a legalkalmasabb.
Más típusú eveződeszkákhoz képest szélesebbek, ennek ellenére teljesen megfelelő manőverezhetőséggel rendelkeznek. Méretüknek köszönhetően alkalmasak gyermekes családok vagy házi kedvenccel utazók számára.

Paddleboard jógához

Különleges élményre vágyik? Jógázzon SUP deszkán. A friss levegő és víz kombinációja balzsam nemcsak a lélek, hanem a test számára is. Az ilyen paddleboard formája síkvízi evezéshez és fitneszhez kapcsolódó gyakorlatokhoz is alkalmas.
Javasoljuk azonban a felfújható SUP-okat, mert magasabban maradnak a felszínen, mint a kemény paddleboard deszkák.

Dreamstime.com

Paddleboard tengerre – szörfözésre is alkalmas

Egy paddleboard-on könnyebb megtanulni szörfözni, mint egy hagyományos szörfdeszkán, mivel stabilabb társ hullámmal való találkozás során.

Ezek a tengeri deszkák valamivel rövidebbek és kúposak, így fürgébbek és érzékenyebbek a hullámokra. Lekerekített hegyük lehetővé teszi a gyors manőverezést, aminek kösznöhetően nagyon könnyen fordíthatók a hullámokban is.

Paddleboard versenyre

Ezek a paddleboard deszkák olyan evezősök számára készültek, akik aktívabban, esetleg professzionális szinten szeretnék űzni ezt a sportot.

Általában karcsúbbak és elülső részük szűkített, ami csökkenti a légellenállást és növeli a siklást a víz felszínén.

Paddleboardok típusai anyag és tárolás szerint

Felfújható paddleboard

A felfújható SUP deszkák erős PVC rétegekből készülnek keresztöltésekkel. A merev SUP-okhoz viszonyítva megfizethetőbb alternatívának számítanak. Egy felfújható paddleboard deszka akkor hasznos főleg, ha utazik, és nincs sok tárolóhelye. Esetleg ha kerékpárral, busszal vagy repülővel szeretné szállítani sporteszközét.

A felfújható paddleboard deszkák kiválóak kezdőknek, mert megbízhatóan képesek ellenállni az ütéseknek és az eséseknek.

A felfújható paddleboard egy nagyobb hátizsák méretű hordtáskába is kényelmesen belefér. Kézi pumpával 5-10 perc alatt fújhatja fel, elektromos szivattyúval persze még gyorsabban.
Rendkívül kényelmes. Ám a kemény deszkákkal összehasonlítva alacsonyabb teljesítményű. Manőverezhetősége kisebb, kevésbé stabil és gyakran kevésbé tartós, mint az epoxi-, üvegszál- vagy fadeszkák. Bár ezek a típusok egyszerűek és olcsók, nem minden körülményhez számítanak ideális választásnak.

Dreamstime.com

Merev SUP-deszkák

A legtöbb merev deszka magját EPS hab képezi, amely üvegszállal és epoxigyantával van bevonva, egy viszonylag könnyű, tartós és megfizethető konstrukciót kialakítva így. A szénszálas deszkák szintén jó minőségű, ám drágább lehetőséget jelentenek. Jó áron vásárolhat műanyag SUP-ot is, de ezek nagyon nehezek és teljesítményük nem túl jelentős.

A szilárd, merev deszkák a legjobb teljesítményt nyújtják a vízen. A felfújható modellekkel összehasonlítva gyorsabban, simábban és könnyebben mozognak. Tehát, ha gyorsabban szeretne tovább érni, válasszon merev SUP-deszkát. 

A merev SUP-ok többfajta méretben érhetők el, mint a felfújható deszkák, és az alakjuk is finobban van kidolgozva. Ennek köszönhetően könnyebben találhatja meg az önnek megfelelő darabot.

Dreamstime.com

Paddleboard típusok technikai paraméterek szerint

Elsősorban sok függ a használó testméretétől. Ha a deszka nem nyomja ki a testsúlynak megfelelő mennyiségű vizet, akkor nem lesz megfelelő támaszték. Azaz instabilnak tűnhet. A deszka térfogata és teherbírása két olyan tényező, amely befolyásolja, hogy mennyire biztosítja be a stabilitás érzetét, de azt is, hogy mennyire mozog jól a vízen.

Térfogat

A paddleboard térfogata literben van meghatározva, és azt jelzi, hogy a deszka képes-e úszni a rajta lévő súllyal. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb súlyt bír el az adott modell.

Teherbírás

Minden evezős deszkának van egy meghatározott teherbírása. Ennél a tényezőnél figyelembe kell venni a deszkára nehezedő teljes súlyt, beleértve a testsúlyt és a felszerelés, élelmiszerek és ivóvíz súlyát.

Paddleboard típusok hajótest szerint

A deszka teste nagy szerepet játszik abban, hogy milyen teljesítményt nyújt majd a vízben. A legtöbb SUP-deszkának siklóteste van vagy elmozdulásos hajóteste. Vannak azonban olyan hibrid deszkák is, amelyek egyesítik az egyes típusok legjobb tulajdonságait.

Síklótest

Az ilyen modell lapos és széles, hasonló a szörfdeszkához. Ügyes és könnyű manőverezéshez tervezték. Ezek a deszkák jó választást jelentenek rekreációs célokhoz, szörfözéshez, SUP jógához és vadvízi evezéshez. Alkalmasabbak kezdőknek.

Elmozdulásos

Az ilyen deszka picit belemélyedik a vízbe, spicces orrával kajakra vagy kenura emlékeztet. A deszka teste átvág a vízen, és a spicc segítségével kettészeli azt, ezzel javítva a teljesítményt, valamint gyors és sima száguldást biztosítva. A tolóerő hatékonysága kisebb erőfeszítést igényel, így nagyobb távolságokat is képes megtenni nagyobb sebességgel.Alkalmas fitnesz evezésre, versenyzésre, de persze szabadidős evezésre is.

A paddleboard deszkák összehasonlítása

Most, hogy tudja, milyen paramétereket érdemes figyelembe venni a választás során, mutatunk egy pár konkrét modellt és azok összehasonlítását, melyek weboldalunkon a legközkedveltebbek.

Aquamarina Vapor paddleboard

Ez egy kiváló minőségű univerzális allround SUP-deszka, amely kezdőknek és haladóknak egyaránt alkalmas. Használható a tavon, de a tengeren is. Nagy térfogat jellemzi, így főleg azok számára ideális, akik a könnyű evezést részesítik előnyben, miközben nagyobb terhet kell magukkal vinniük, esetleg két-három személy szeretné használni egyszerre.

Az EVA habból készült kényelmes vájat extra tapadást biztosít a biztonságos utazáshoz. A Drop Stitch Light gyártási technológia biztosítja az eveződeszka könnyedségét és egyben rendkívüli merevségét.

Tulajdonságai:

 • Terhelhetőség: 140 kg
 • Űrtartalom: 310 l
 • Maximális légnyomás: 15 psi
 • Állítható bungee-zsinór a felszerelés komfortos elhelyezéséhez a fedélzeten
 • Fém D-gyűrűs szemek kajakülés egyszerű rögzítéséhez
 • Tartós neoprén fogantyú
 • Gumírozott szelep
 • Hordozható burok

Tippünk:

Nagyon könnyű személyeknek nem ajánljuk, mert a súly és teherbírás közötti nagy különbség miatt a paddleboard nehezebben kezelhető. Például egy 70 kg-os személynek érdemes kisebb teherbírású SUP-deszkát választania, hogy kényelmes tudja kezelni a sporteszközt.

kék sup-deszka aquamarina vapor
Aquamarina Vapor

Hydro Force Oceana felfújható paddleboard

Ez a modell egy stílusos, felfújható paddleboard, mely megfelel kezdőknek és tapasztalt versenyzőknek egyaránt. Nagy előnye a kényelmes kezelhetőség álló és folyó vízben is. Szélességének és hosszának köszönhetően tökéletes stabilitást biztosít. A levehető ülésnek és lábtartónak köszönhetően kajakként is használható.

A deszkát és a kellékeket könnyedén be lehet pakolni egy szállítótáskába.

Tulajdonságai:

 • Terhelhetőség: 120 kg
 • Űrtartalom: 265 l
 • Maximális légnyomás: 15 psi
 • D-gyűrű a faron a biztonsági kötél rögzítéséhez
 • Állítható bungee-zsinór a felszerelés kényelmes elhelyezéséhez a fedélzeten
 • EVA habhorony, mely jobb fogást és kényelmet biztosít
 • Tartós fogantyú
 • Technológia: kétrétegű DROP-STICH-Drop Stitch” (belső nylon szálak) az erős és könnyű konstrukció érdekében
 • Nagynyomású szelep a könnyebb felfújáshoz
hydroforce oceana sup-deszka
Hydroforce Oceana Combo

F2 STRATO 11.5 COMBO felfújható SUP-deszka

Utolsó modellként a családbarát, többfunkciós F2 Strato Combo SUP-deszkát mutatjuk be. Valójában egy SUP-deszkát és egy kajakot kombinál. Tartozik hozzá kajakülés és egy összecsukható 4 részes alumínium lapát is. Hihetetlenül stabilan áll a víz felszínén, így állva és ülve is biztonságosan használható. Könnyen hordozható a tartós fogantyúknak köszönhetően.

A komplett csomag olyan tartozékokat is tartalmaz, amelyekre szüksége lehet: pumpa a kényelmes felfújáshoz, kivehető központi uszony, javítókészlet és természetesen egy táska, melyben mindez könnyen elfér.

Tulajdonságai:

 • Terhelhetőség: 145 kg
 • Űrtartalom: 330 l
 • Maximális légnyomás: 15 psi
 • D-gyűrű a faron a biztonsági kötél rögzítéséhez
 • Fém D-gyűrűs szemek a kajakülés egyszerű rögzítéséhez
 • Állítható bungee-zsinór a poggyász kényelmes elhelyezéséhez a fedélzeten
 • A csúszásgátló EVA vájat jobb fogást és kényelmet biztosít
 • Tartós fogantyú
 • Kiváló stabilitás
 • Nagynyomású szelep a könnyebb felfújáshoz
 • Könnyen elszállít két felnőtt személyt egy gyerekkel vagy házi kedvenccel
f2 paddleboard
F2 STRATO COMBO

Válasszon SUP-deszkát és szórakozzon biztonságosan

Az Outdoorlive.hu oldalon csak a legjobb minőségű SUP-deszkákat/paddleboardokat kínáljuk. Bármelyik márka mellett teszi le voksát, garantáljuk, hogy nagyon elégedett lesz, és kellemes pillanatokat szerez majd a vízen. Ne habozzon tovább, válasszon SUP-deszkát vagy egyéb outdoor felszerelést a nyári kalandjaihoz.

A cikk szerzője

Outdoor Live

Az outdoor tevékenységek szerelmese, aki már tizenéves kora óta foglalkozik sporttal és járja a hegyeket. Sok mindent megélt már, rengeteget tapasztalt. A turisztika azért is tartozik a legkedveltebb outdoor tevékenységei közé, mert közben a természetben gondolkodhat. A túrákon kívül azonban a hegymászás és a síalpinizmus is elnyerte tetszését. Alsókubinban (Dolný Kubín) nőtt fel, ahová szívesen visszatér, hogy a közeli Tátrában vagy az általa imádott Kis-Fátrában túrázzon. Legkedveltebb (bár nem a legmagasabb) hegyi túrája az osztrák Alpok második legmagasabb csúcsa, a Wildspitze.

TERMÉKEKA CIKKBŐL

134 900Ft
-25%Ingyenesen
Felfújható paddleboard Hydro Force Oceana Combo XL

Jelenleg elfogyott

104 600Ft
-20%Ingyenesen
Felfújható paddleboard F2 STRATO 11.5 COMBO

Jelenleg elfogyott

144 000Ft
-26%
Pumpa Aqua Marina Areo II

Jelenleg elfogyott

6 500Ft
-10%Ingyenesen
Elektromos pumpa Star 7

Raktáron

26 600Ft