NE HAGYJA KI A MAMMUT KOLLEKCIÓT A RAKTÁRBÓL

Ruházat, cipő és kiegészítők -20%-tól

Ismeri a helyes via ferrata felszerelés alapelemeit? Itt inspirálódhat.

Ismeri a helyes via ferrata felszerelés alapelemeit? Itt inspirálódhat.
A via ferrata egy lenyűgöző kaland kis invesztíció mellett (is) és minőségi felszereléssel. Ebben a cikkben eláruljuk, milyen a helyes via ferrata felszerelés.

A biztonságot biztosító via ferrata felszerelés  

A via ferrata egy speciális felszerelést igényel, amely védelmet nyújt minden lehetséges körülmények között. A felszerelés fő részei: via ferrata szett, sisak, heveder, eséstompító és kesztyű. Nem szabad azonban megfeledkeznie a stabil cipőről sem, amely nem esik le a lábáról, de biztosítja a könnyedséget és a kényelmet.

A via ferrata ruházat 

Attól függően, hogy melyik évszakot választja a via ferrata élményére, többféle ruházat közül választhat. Mindenesetre egy rövid vagy hosszú ujjú póló mindig legyen a hátizsákjában. Hideg vagy nedves időben javasoljuk funkcionális, könnyű és légáteresztő outdoor ruházat rétegezését. Mert bár a felfelé vezető úton izzadhat, ereszkedésnél bizonyára nem szeretne megfázni. A megfelelő softshell nadrág vagy rövidnadrág szintén okos választás.

Via ferrata cipő

A szikla, amelyen mászni fog, durva és egyenetlen lehet, ezért érdemes befektetni egy pár jó minőségű és biztonságos lábbelibe. A via ferratára megfelelő cipő kiválasztása olyan tényezőktől függ, mint a terep, az útvonal hossza és a technikaisága.

A ferrata cipő talpának kellően szilárdnak kell lennie ahhoz, hogy kellő támaszt biztosítson a lábfejnek, mivel sok időt fog tölteni kisebb sziklák, létrák és acélkábelek szélén állva. Ugyanakkor rendkívül strapabírónak is kell lennie ahhoz, hogy élesebb sziklákat vagy bonyolultabb terepet is kibírjon.

Ha igényesebb emelkedőkre vagy lejtőkre készül, esetleg ha az emelkedő egy hosszabb túra része, akkor válasszon bokatámaszos cipőt.

TIPPÜNK: La Sportiva Boulder X túracipő

Ez a cipő igazán univerzális, és főleg erdős és sziklás környezetben történő túrákon fogja értékelni. A Mythos projekt által inspirált, hegymászásra fejlesztett, orrnál kezdődő fűzési technikának köszönhetően a La Sportiva Boulder X cipő ideális a via ferratára, mely során kiváló tapadást és maximális stabilitást biztosít. A szabadalmaztatott Impact Brake System növeli a fékezési erőt és a stabilitást ereszkedéskor. A velúrozott szemis bőrből készült felső réteg a cipőt teljesen körbeölelő gumírozott védőzónával egészül ki, amely nagyobb kopásállóságot biztosít, de véd a sár, víz és más környezeti hatásokkal szemben is.

 la sportiva boulder x

La Sportiva Boulder X női túracipő

Via ferrata szett

A heveder és a kötél biztonságos összekapcsolásához szüksége lesz a felszerelés egyik specifikus elemére, melynek neve via ferrata szett. Ezek a kifejezetten via ferratára tervezett szettek eséstompítót tartalmaznak, amelynek az a feladata, hogy mérsékelje az esetleges ütődést. Eséskor az eséstompító elszakad, az ütközési energia elnyelődik és az esés így dinamikusan lelassul. Ferrata szett másik része tenyérkarabinerekből áll, amelyek automatikus biztosítékkal rendelkeznek a könnyebb használat érdekében.

A via ferrata szett kiválasztásakor a legfőbb befolyásoló tényező a karabiner dizájnja. A via ferrata során gyakran kell be- és kikapcsolni a karabinereket, és hogy ez ne legyen fárasztó a kezeknek, a záró mechanizmusoknak könnyen kezelhetőnek kell lenniük, miközben biztonságot nyújtanak.‌

TIPPÜNK: CT Classic-K Slider via ferrata kantár eséstompítóval

A Via ferrata CT Classic-K Slider szett szabadalmaztatott SLIDER energiaelnyelővel van felszerelve progresszív szakítással. A karabinerek automatikus rotáció gátló gyűrűvel rendelkeznek, ezenkívül szélesek, így használatuk könnyű. A karabinerek Fixbar gumirúddal is fel vannak szerelve, amely megakadályozza, hogy elforduljanak a heveder körül. A kihúzható karok 40-70 cm-es tartományban mozognak, erősek és rugalmasak, és ellenálló pánttal csatlakoznak a textil energiaelnyelőhöz, amely egyben harmadik csatlakozási pontként is szolgál.

eséstompító

CT Classic-K Slider via ferrata kantár eséstompítóval

Via ferrata beülő

A via ferrata szintén alapvető biztonsági felszerelése a hegymászói testheveder. Választhat például olyan beülőt, amely csak minimálisan párnázott. Ha nagy és nehéz hátizsákkal indul a túrára, inkább egy teljes testet fedő hevedert ajánlunk. Eséskor ugyanis a hátizsák súlya hátrahúzhatja és felboríthatja.

Fokozottan ügyeljen a via ferrata felszerelés beállítására, hogy ne csak biztonságot nyújtson, hanem kényelmet is, hiszen viszonylag sokáig fogja viselni. Győződjön meg arról is, hogy a beülő ugyanolyan jól alkalmazkodik a további rétegekkel együtt, mint azok nélkül.

TIPPÜNK: Black Diamond MOMENTUM beülő

A Black Diamond MOMENTUM beülő modern dizájnnal elosztja a nyomást a bélés (párnázás) teljes felületén a két részre osztott tartószalagnak köszönhetően. A TrakFIT beülő nagyon könnyen állítható és kényelmes. Ha valóban minden típusú, akár nagy sziklákon történő hegymászáshoz vagy mászófalra keres beülőt, akkor javasoljuk a gyorsan száradó béléssel és kopásálló anyagból gyártott felső résszel ellátott Momentum modellt.

hegymaszo felszereles

Black Diamond MOMENTUM férfi beülő

Via ferrata kesztyű

Ugyanúgy, ahogy az összes többi testrészét védi hegymászásnál, vigyázzon a kezeire is, melyek szerepe kulcsfontosságú. Minden ferrata kalandor felszerelésének elengedhetetlen része a kesztyű. Feladata a védelem az acélkötelekkel, hegyes sziklákkal és más veszélyekkel szemben, melyek megkarcolhatják vagy megvághatják a kezeit.

‌A félujjas kesztyű különösen a nyári hónapokban közkedvelt választás, mert jobban szabályozza a hőmérsékletet, ugyanakkor nem befolyásolja az ügyességet. Ám az is fontos, hogy olyan kesztyűt húzzon, amelynek tenyere megerősített a jobb védelem és a tartósság érdekében.

TIPPÜNK: La Sportiva Ferrata Gloves via ferrata kesztyű

A La Sportiva márka FERRATA GLOVES via ferrata kesztyűi könnyű, robusztus anyagból készültek. Légáteresztők és elasztikusak a kézfejen. A tenyér bőrből készül, amely ellenáll a kopásnak. A hüvelykujj és a mutatóujj megerősített. Az ujjhurkok megkönnyítik az öltözködést és a vetkőzést. A csuklópánt tökéletesen rögzíti a kesztyűt.

hegymászó kesztyű

La Sportiva Ferrata Gloves hegymászó és via ferrata kesztyű

Hegymászó sisak

A via ferrata felszerelés másik fontos része a hegymászó sisak. Sisakra azért van szüksége, mert a túrája nagy része magaslati terepen megy majd végbe, és a fejet nem csak a esésnél védi, hanem a sziklákról időnként zuhanó kövektől is.

Különösen fontos, hogy a sisak helyesen és kényelmesen illeszkedjen a fejre. A megfelelően illeszkedő sisak akkor sem eshet le, ha kioldott állszíjjal mélyen előrehajol. Nem szabad, hogy a hevederek szorítsák vagy fojtsák. Javasoljuk, hogy speciális hegymászó sisakra tegyen szert, ne pedig bármilyen más típusra (pl. kerékpáros, korcsolyázó, stb.) a jobb minőség és a nagyobb biztonság miatt.

TIPPÜNK: Salewa Pura Helmet sisak

A Salewa Pura Helmet sokoldalú, erős és könnyű sisak, amely megfelelő védelmet biztosít és testhezálló. 6 szellőzőnyílása van a jó légkeringés érdekében, és 4 kapocs javítja a fényszóró jobb rögzítését. Az ABS burok és az EPS habbetét hatékony ütésvédelmet biztosít. Az állítógombnak köszönhetően a sisakot egy kézzel is módosíthatja a feje formájának megfelelően.

hegymászó sisak

Salewa Pura Helmet sisak

Bónusz: Tippek via ferrata kirándulásokhoz 

Bónuszként hozunk egy pár inspirációt ahhoz, hol lehet része via ferrata kirándulásokban:

HZS Martinské hole

Ez az attraktív via ferrata a Martinské hole területén húzódik, Martin városa közelében. Két különböző nehézségű útvonal közül választhat (B-től C-ig). De az eredmény megéri a küzdelmet, mely során több mint 800 méteres magasságot fog legyőzni.

Az útvonal nagy része vaslépcsőkön, rögzített kötél mentén vezet nehéz, esetenként nedves terepen. A szurdok legszebb helyeit fahidacskák, alagutak maradványai, létrák és vízesések gazdagítják.

via ferrata Martinské hole

Forrás: http://www.naferraty.sk/index.html

Dolomitok

A Dolomitokban található több olyan ferrata, mely a leghíresebbek és legbonyolultabbak közé tartozik. Ezeket az útvonalakat olasz katonák építették az első világháború idején amiatt, hogy az egységek gyorsan és biztonságosan haladhassanak át a hegyeken.

Míg a világ via ferratáinak többsége turisztikai célokat szolgál, ezek történelmi múltjuk miatt is különlegesek – az útvonalak mentén ma is láthatók műemlékeknek számító elemek, például árkok vagy földalatti lakások, amelyekből csak a tető látszik.

via ferrata dolomitok

Forrás: https://via-ferrata-dolomites.com/

Vegyél részt egy kalandban 

Most, hogy már tudja, milyen felszerelésre lesz szüksége a via ferratára, semmi sem állíthatja meg abban, hogy kipróbálja ezt az adrenalinnal teli outdoor sportot. Élvezze az a élményt kiváló minőségű ferrata felszereléseinknek köszönhetően, amelyeket az Outdoorlive.hu e-shopban találhat meg.

Címkék:
Cikk szerzője
avatar

K. Mazurikova

A szabadtéri sportok szerelmese, aki gyermekkora óta imádja a sportot. Kedvenc tevékenysége a futás, de szívesen túrázik a hegyek tetején is.


További cikkek a blogon

newsletter-background

Outdoorlive online van

Kövessen minket

Kövessen minket, hogy minden fontosat megtudjon a legjobb outdoor márkák világából.