NE HAGYJA KI A MAMMUT KOLLEKCIÓT A RAKTÁRBÓL

Ruházat, cipő és kiegészítők -20%-tól

Húzza fel a megfelelő túracipőt: Mely paraméterek a legfontosabbak?

Húzza fel a megfelelő túracipőt: Mely paraméterek a legfontosabbak?
Milyen a minőségi túracipő? Olvassa el, mire kell odafigyelni a túrára alkalmas őszi cipő kiválasztásánál, merítsen ihletet tippjeinkből.

A legjobb őszi túracipő titka a vízhatlanságban rejlik

A vízálló túracipő az őszi turisztika kötelező darabja. Bár első pillantásra nem tűnik úgy, de az őszi időjárás óráról órára változhat, és a napsütést könnyen felválthatja csepergés, eső vagy akár meglephetik az első hópelyhek is.

A vízálló túracipő vízlepergető membránnal rendelkezik, amely a cipő szintetikus vagy bőr anyagában van felrétegezve. Ez a vízhatlan réteg gyakran Gore-Tex hártyárból készül. A Gore-Tex hidroizoláció megakadályozza, hogy a víz átszivárogjon magán a cipőn, és így biztosítja be azt, hogy lábai mindig szárazak maradjanak a természetjárás során. Ugyanakkor légáteresztő is, aminek köszönhetően a lábak szabadon lélegeznek.

A stabil cipőnek köszönhetően elkerüli a sérüléseket 

Amikor őszi természetjáráshoz vagy igényesebb terepekhez választ túracipőt, ne feledkezzen meg arról, hogy a cipő megfelelő védelmet nyújtson. A túrázás megköveteli, hogy a cipő stabilan tartsa a lábát, meggátolja, hogy inogjon vagy csúszkáljon. Így nemcsak a zúzódásoktól és horzsolásoktól óvja meg az alsó végtagjait, hanem a komolyabb botlásokat és csúszásokat is megakadályozza, melyek sérüléseket okozhatnának.

Olyan lábbelit keressen, melynek megerősített az orra és védve van a sarka. Ezek a funkciók segítenek csökkenteni az egyenetlen túraterepen előforduló sérülések kockázatát. A merevítők nemcsak védik a lábat, hanem támasztékként szolgálnak a meredek lejtőkön és csúszós utakon is.

Alacsony túracipő 

Az alacsony túracipők szabadon hagyják a bokát, és nem nyújtanak annyi támaszt. Azonban könnyebbek, nagyobb mértékben légáteresztők és gyorsabban száradnak. Nagyobb hatékonyságot kínálnak, valamint nagyobb távolságokat is megtehet bennük ugyanolyan energiával, mintha magas túrabakancsot viselne.

Lehetséges azonban, hogy hidegebb őszi időjárásban nem nyújtanak majd annyi meleget és védelmet szél és eső ellen. Ha tehát alacsonyabb lábbelit választ, szükségessé válik a minőségi thermo zokni, például merinó gyapjúból, mely a lábát melegen és szárazon tartja és megakadályozza a felesleges megfázást.

Salewa Alp Trainer 2 női túracipő  

Magas túracipő 

A magas túracipő főleg hosszabb kirándulásokra  vagy kedvezőtlen időjárásba alkalmas. Jobb támasztékként funkcionál, mivel körbeöleli a bokát és védi a hideg és sérülések ellen. Ezenkívül megóvja a ösvényen fekvő éles kövektől és ágaktól.

Főleg esősebb időben jön majd jól, amikor a terep nagyobb csúszásveszélyt jelent. A tél közeledtével is érdemes előnyben részesíteni, mivel ilyenkor a hegyekben a hőmérséklet fagyponthoz közeledik. 

Vegye figyelembe a cipő talpát 

Bármilyen túracipő is kerül bevásárlókosarába, a talpa rendelkezzen jó tapadókészséggel. A csúszásmentesség a minőségi túracipő alapvető kritériuma. 

Ezért fontos, hogy a túracipő megvétele előtt kiemelt figyelmet szenteljen a talp anyagának és dizájnjának. Jelenleg a legtöbb talp fúvott vagy karbon gumiból készül. A túracipőnek olyan talppal kell rendelkeznie, amely megállja a helyét száraz és nedves terepen is. Ezenkívül a talpnak jó tapadást kell biztosítania havas és sáros utakon egyaránt. A többirányú tapadási mintázat a legjobb megoldás. Ez a kialakítás segít elkerülni a csúszást és botlás nélkül venni a lejtőket.   

Salewa MS MTN Trainer Mid GTX férfi túracipő

A női túracipő, melyet imádni fog 

Minőségi női túracipőt keres őszre, amely megfelel az említett paramétereknek és az őszi kalandokon társként funkcionál? Merítsen ihletet a vásárlóink körében nagyon népszerű tippjeinkből:

1. TIPP: Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX női túracipő

A Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX a Salewa márka egyik könnyű és ellenálló cipője Gore-Tex membránnal ellátva, amelyet úgy terveztek, hogy maximális kényelmet és rugalmasságot biztosítson vegyes és technikai terepen egyaránt. Ez a cipő szabadalmaztatott 3F rendszerrel rendelkezik, amely a lábnak rugalmasságot és stabilitást kölcsönöz. A Flex Collar technológiát, amely megtámasztja a bokát lejtőkön, és lehetővé teszi a természetes mozgást még nehéz hátizsák cipelése közben is, főleg az őszi napok hosszú és megerőltető túrái során fogja értékelni. A stabilitásról és a biztonságról a Vibram® WTC talp gondoskodik, amely kiváló tapadást biztosít különféle felületeken.

Ideális cipő azoknak a nőknek, akik tartós, de kényelmes cipőt keresnek magashegyi túrákhoz vagy hosszú barangolásokra.

Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX női túracipő

2. TIPP: Mammut Nova III Mid GTX női túracipő

A Mammut Nova III Mid GTX minőségi túracipő, ezúttal a Mammut márkától. Ennek a könnyű, kényelmes és kiváló minőségű lábbelinek a felső része Terracare® nubuk bőrből készült, vízálló softshell anyaggal kombinálva. A Terracare® bőrt már régóta Németországban gyártják a legkörnyezetkímélőbb technológiák segítségével. A GORE-TEX® Performance Comfort Footwear légáteresztő, vízálló membránja teljes körű védelmet nyújt változó éghajlati körülmények között. A Vibram Frog® Grip talp mély mintázattal - hatszögletű kiemelkedésekkel van ellátva, aminek köszönhetően a cipő ellenáll a csúszásnak (megakadályozza az esetleges elcsúszást) és még az igényes terepet is bírja.

Ez a cipő alkalmas könnyed túrázásra, de őszi hétköznapi viseletként is megállja a helyét.

Mammut Nova III Mid GTX női túracipő

Férfi túracipő igényes terepbe 

A komfortos járásra és stabil lábakra a férfiak esetében is gondolunk, akik a magas és alacsony férfi túracipő kategóriánk gazdag kínálatában válogathatnak. Ezekkel az őszi kirándulások kényelmesek, de egyben biztonságosak is lesznek. Vessen egy pillantást például ezekre a tippekre a Garmont vagy CMP márkáktól:

1. TIPP: Garmont Vetta Tech GTX férfi túracipő

A Garmont Vetta Tech GTX túracipő ideális választás az igényes túrázók számára. A tartós velúr bőr felsőrész GORE-TEX membránnal ellátva szárazon és melegen tartja a lábakat még kedvezőtlen körülmények között is. A védőhálós perem hatékonyan akadályozza meg a súrlódást, a puha lycra bélés pedig a boka optimális tartását biztosítja, anélkül, hogy fájadalmas nyomási pontokat alakítana ki, valamint véd az apró kövek és törmelékek behatolása ellen. A Michelin Offroad 2K talp kiváló tapadást és stabilitást biztosít vegyes felületeken, sziklán vagy törmeléken.

A cipő tökéletességét a kombinált struktúrájú ökologikus Ortholite® UltraLite™ talpbetét biztosítja, amely maximális kényelmet és komfortot biztosít egész napos őszi túra során.

Garmont Vetta Tech GTX férfi túracipő

2. TIPP: CMP Rigel Mid Trekking férfi túracipő

A CMP Rrigel Mid cipő ár/teljesítmény arányban kiváló választás. A velúr bőr felsőrész Clima Protect membránnal gondoskodik arról, hogy a láb szárazon maradjon. A cipő kerülete mentén megerősített anyagnak köszönhetően a elegendően ellenálló a mechanikai sérülésekkel szemben is. A CMP lábbelik stabilitást, biztonságot és kényelmet garantálnak rövid őszi séták során, de az igényesebb túrákon is.

CMP Rigel Mid Trekking férfi túracipő

Gyerek túracipő 

Ne feledkezzen meg arról sem, hogy a gyermekei számára is minőségi őszi cipőt szerezzen be. A gyerekek esetében fontos, hogy a túracipőik elegendő hellyel diszponáljanak, ami a fáradságot, lábfájást és az esetleges fájdalmas hólyagokhoz vezető, lábbelin belüli csúszkálást akadályozza meg. A mi gyerek túracipő tippünk a következő:

2. TIPP: CMP Kids Rigel Mid gyerek túracipő

Olyan gyerekcipőt keres, ami megfelel az őszi átmeneti időszakba, de bírja az őszi túrákat is? A CMP Rrigel Mid cipő ár/teljesítmény arányban kiváló választás. A Clima Protect membránnal ellátott velúrbőr felsőrész gondoskodik arról, hogy a lábak szárazak maradjanak, és a cipő kerületét megerősítő anyagnak köszönhetően a mechanikai sérüléseknek szemben is kellően ellenáll. A Fullon GRIP talp biztos lépést kölcsönöz a gyerekeknek bármilyen terepen. 

CMP Kids Rigel Mid gyerek túracipő

Mi még az őszi felszerelés kötelező eleme? 

Már megtalálta az optimális túracipőt, amelyben kibírja az egész őszt? Ne becsülje alá a megfelelő kiegészítők szükségességét sem, amelyek a komfortérzetről és a melegről gondoskodnak, valamint megfelelnek az őszi kirándulások feltételeinek. Itt van néhány közülük: 

Gyapjú zokni 

A gyapjú a túrazoknik anyagai között normának számít. A gyapjú zokni sokkal jobban szabályozza a hőt, vezeti el az izzadságot és tartja szárazon a lábat esős időben.

Fontos, hogy az őszi túrazokni ne legyen túl vékony. Ez ugyanis gyengíthetné a vérkeringést és megfázást okozhatna. Az is hasznos, ha még egy plusz pár zoknit is magával visz az őszi túrára, amely az esetleges átázottat válthatná fel. 

Kamásli túracipőre 

Ha biztos szeretne lenni abban, hogy a lábai mindvégig szárazak maradnak, szerezzen be egy pár túracipő kamáslit is.  

A kamásli sokszor egészen a térd alá ér és nemcsak a nadrágot védi, hanem a lábbelit is minden időjárásban és körülmények között. A hidrofób kivitelezésnek köszönhetően ellenáll a víznek és szélnek, szóval az igényesebb túrákon is szárazon és melegben tartja a lábakat.

Salewa Trekking Gaiter kamásli

Talpbetét túracipőbe 

Nem csak arról van szó, hogy az őszi túracipője nem ázna át kívülről, hanem arról is, hogy a belsejében is száraz maradjon. Éppen ezért javasoljuk, hogy a hosszabb őszi túrákra vigyen magával egy pár tartalék talpbetét is a túracipőbe

Egy hosszú túranap után csak egyszerűen kihúzza a régit és újra cseréli. Így a használt betét kap egy pihenőnapot, mely során elpárolog a felesleges nedvesség vagy izzadság. 

Hogyan kell betörni a túracipőt? 

Még a legjobb túracipőt is be kell törni és tágítani, ellenkező esetben kellemetlen fájdalommal mond „köszönetet“.   

A kérdés az, hogyan lehet beleszokni úgy, hogy elkerülje az ilyenfajta kellemetlenséget. Ahelyett, hogy az őszi cipőt azonnal egy egész napos túrára húzná fel, először otthonában próbálja ki. Húzza bele azt a zoknit, amit a túrán fog viselni, és pontosan olyan szorosan kösse be, mint odakinn tenné, így végezve egy kisebb túravizsgát a lakásban. Esetleg a városba is elindulhat bennük egy rövidebb sétára, hogy ne érkezzen feltörni a lábát. 

Elég ezt a folyamatot pár alkalommal megismételni, meglátja, hogy hamar összeszoknak a túracipővel, és outdoor kalandjai során a sebek kockázata nélkül viselheti majd.

Húzzon cipőt helyesen és induljon el az őszi kalandjaira 

Hogy mennyire fogja élvezni az őszi outdoor tevékenységeit a természetben, nagyban függ attól, hogy mit visel a lábán, és hogy az adott lábbeli mennyire nyújt biztonságot és kényelmet.

A minőségi túracipő azonban olyan befektetés, melyet gondosan kell kiválasztani, azokra az előnyökre összpontosítva, amelyek nemcsak a következő ősszel, hanem több éven keresztül lesznek hasznára. 

Az Outdoorlive.hu oldalon nemcsak minőségi túracipőt talál, de az őszi túraruházat választéka is gazdag, aminek köszönhetően nem kell elpazarolnia egyetlen esélyt sem arra, hogy az őszi természetben töltse az idejét.

Címkék:
Cikk szerzője
avatar

K. Mazurikova

A szabadtéri sportok szerelmese, aki gyermekkora óta imádja a sportot. Kedvenc tevékenysége a futás, de szívesen túrázik a hegyek tetején is.


További cikkek a blogon

newsletter-background

Outdoorlive online van

Kövessen minket

Kövessen minket, hogy minden fontosat megtudjon a legjobb outdoor márkák világából.