NE HAGYJA KI A MAMMUT KOLLEKCIÓT A RAKTÁRBÓL

Ruházat, cipő és kiegészítők -20%-tól

Hogy néz ki a thermo ruházat helyes karbantartása? Eláruljuk!

Hogy néz ki a thermo ruházat helyes karbantartása? Eláruljuk!
Hogy a thermo ruházat a lehető legjobban lássa el a feladatát, alapos karbantartást igényel és helyes rétegezést. Olvassa el tanácsainkat, hogy a thermo ruházata évekig funkcionáljon.

Mi a funkcionális ruházat?

A funkcionális ruházat az outdoor ruházat olyan típusa, mely a testhőmérséklet szabályozása, a kényelem és a különféle időjárási hatásokkal szembeni védelem terén specifikus tulajdonságokkal rendelkező anyagokból készül. Ezek a szintetikus szálak gyorsabban száradnak, jobban melegítenek valamint sokszor szél- és részben vízállóak, aminek köszönhetően kiváló választásnak bizonyulnak különféle sportoknál és outdoor tevékenységeknél.

A háromrétegű funkcionális ruházat elve 

A három réteg elve egy egyszerű és működő rendszer, amely funkcionális ruházat több rétegét kombinálja és maximális kényelmet biztosít.

Ezekről a rétegekről van szó:  

1. réteg: Thermo aláöltözet 

A thermo aláöltözet az első réteg, mely érintkezik a bőrével. Segít szabályozni a testhőmérsékletet, mivel elvezeti az izzadságot a bőrről és szárazon tartja.

Mivel a thermo öltözet kétrétegű anyagból készül, több testhőt nyel el, mint amennyit egy réteg ruha lenne képes. Normál ruházat alatt viselve a thermo aláöltözet hosszú órákon át képes melegen tartani hideg környezetben.

A thermo ruházat kényelmet és mozgásszabadságot is biztosít bármilyen outdoor tevékenység során.

Néhány tipp a minőségi thermo ruházathoz:

 

Női thermo ruházat 

 

TIPP funkcionális hosszú ujjú trikóhoz: Női Dynafit Speed Dryarn Longsleeve funkcionális trikó

A könnyű hosszú ujjú Dynafit Speed Dryarn thermo trikó ideális alapréteg alpesi és sítúrákhoz. A súlyának köszönhetően értékelni fogják a terepfutók és aktív sportolók is. A Dynafit Dryarn funkcionális elasztikus anyag aktívan vezeti el a nedvességet, aminek köszönhetően nincs jelen a megfázás veszélye izzadás miatt. A magas kényelmet a varrat nélküli szabás és az antibakteriális technológia erősíti, amely megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását.

damska koszulka termiczna z długim rękawem Dynafit

Dynafit Speed Dryarn Longsleeve női funkcionális trikó

TIPP thermo szetthez: Craft Core Dry Baselayer női funkcionális szett

A CRAFT CORE Dry Baselayer szett szabadidő-orientált sportolóknak készült, akik kényelmes, könnyű és funkcionális ruházatot keresnek. A hosszú ujjú thermo trikóból és hosszú thermo nadrágból álló szett vékony, újrahasznosított funkcionális textilből készült, hatékony nedvességelvezetéssel. Az ergonomikus szabás lapos varrással ideális illeszkedést és maximális mozgásszabadságot biztosít.

komplet bielizny Craft Core

Craft Core Dry Baselayer női funkcionális ruházat szett

Férfi thermo ruházat

TIPP thermo nadrághoz: Dynafit Speed Dryarn Tights női thermo nadrág

Ez a könnyű Dynafit Speed ​​​​Dryarn thermo leggings ideális alapréteg skialp- és sítúráknál. Nagyon alacsony súlyának köszönhetően a terepfutók és az aktív sportolók is értékelni fogják. Ez a kiváló minőségű férfi thermo ruházat védelmet nyújt megfázás ellen, és kényelmesen tartja a test belső klímáját.

Dynafit męskie spodnie termiczne

Dynafit Speed Dryarn Tights férfi thermo nadrág

TIPP thermo trikóhoz: Craft PRO Wool Extreme X férfi funkcionális trikó

A CRAFT Pro Wool Extreme X egy rendkívül légáteresztő funkcionális trikó a téli sportok szerelmeseinek. A gyorsan száradó szintetikus szálak és merinógyapjú keveréke elnyomja a kellemetlen szagok kialakulását, kellemes szárazságot és maximális kényelmet biztosít. A póló rácsos szerkezete hatékonyan tartja meg a meleget. Ha maximális hőkomfortra vágyik hosszú sporttevékenység alatt is, akkor ez egy ideális választás.

bielizna termiczna craft

Craft PRO Wool Extreme X férfi funkcionális trikó

2. réteg – Hőszigetelő ruházat

A középső réteg feladata bebiztosítani azt, hogy melegben maradjon. Ugyanakkor tudnia kell transzportálni a nedvességet. Ennek a rétegnek a vastagsága a hőmérséklet és időjárás szerint változik.

Második rétegnél választhat például funkcionális pulóvert vagy thermo garbót, de ugyanakkor egy pehelykabát is lehet a második réteg.

TIPP: Mammut Aconcagua Light ML Hooded női funkcionális pulóver

Középső réteg, amelyben megbízhat a magas hegyekben és természetjárásnál is. Az Aconcagua Light ML Jacket funkcionális dzseki megfelelő különféle hegyi körülményeknél. A könnyű, kényelmes és rugalmas Pontetorto Technostretch anyag kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik, ideális feltételeket biztosít a hegymászáshoz és a ereszkedésnél is.

niebieska bluza termiczna Mammut

Mammut Aconcagua Light ML Hooded női túra pulóver

3. réteg – Vízálló dzsekik és nadrágok 

Olyan külső réteg, amely védelmet nyújt a hó, szél vagy eső ellen. Nagyon fontos megérteni, hogy a légáteresztő szövet csak gőzt képes „lélegezni“ - nem izzadságot folyékony formában. Ha páralecsapódást észlel a külső réteg belsejében, akkor azt érezheti, hogy a külső réteg nem vízálló - ám a probléma gyakran megoldható megfelelő belső és középső réteggel. A belső és középső réteg helyes használata kulcsfontosságú a külső réteg teljes funkciójának eléréséhez. Az előző cikkben a túranadrágok közötti különbségekről volt szó és azok használatáról különféle szabadtéri tevékenységeknél. Mindenképpen vessen rá egy pillantást :)

TIPP: Mountain Equipment Garwhal Jacket férfi vízálló dzseki

A Mountain Equipment Garwhal vízálló dzseki egy nagyszerű felső réteg, amely védelmet nyújt rossz időben. A minőségi Gore-Tex® Paclite® membrán víz- és szélálló, valamint rendkívül légáteresztő. A formázott ujjakkal elkeskenyedő mandzsettákkal és a meghosszabbított hátrésszel hegymászók számára is remek társnak számít ez a dzseki.

nieprzemakalna męska kurtka termiczna

Mountain Equipment Garwhal Jacket férfi vízálló dzseki

Thermo ruházat 

Most nézzünk rá a funkcionális ruházat első rétegére részletesebben, amely a thermo ruházat.

A thermo ruházat vastagsága 

  • Vékony thermo ruházat 

A vékony thermo aláöltözet nagyon jól elvezeti a nedvességet és szárazon tartja a bőrt. Ezt a ruhát nagyon alacsony intenzitású tevékenységekhez használják melegebb napokon, vagy nagy intenzitású tevékenységekhez hűvösebb napokon. Alkalmas futáshoz, sífutáshoz vagy síeléshez.

  • Közepesen vastag thermo 

A középső thermo ruházat hideg vagy nagyon hideg közepes intenzitású napokra alkalmas, amikor részben mozog, de részben ül vagy áll. Magas intenzitásnál nagyon alacsony hőmérsékletben is hordhatja. Alkalmas futáshoz alacsony hőmérsékleten, túrázáshoz hideg időben, síeléshez és egyéb tevékenységekhez.

  • Vastag thermo ruházat 

A vastag thermo ruházat nagyon hideg időjárásba alkalmas. Használhatja bármilyen tevékenységre, mindenekelőtt turákra és expedíciókra. 

A thermo ruházat anyaga 

A thermo ruházat nagy része 2 fajta szövetből készül: merinó gyapjúból és szintetikus szövetekből, például polipropilénből. Ezek a szövetek nem szívják fel jól a nedvességet, hanem kihúzzák, így gyorsabban elpárolog, és szárazon tartja a bőrt.

Mindkét anyagnak hasonló tulajdonságai vannak: hatékonyan vezetik el a nedvességet a bőrről, sokkal gyorsabban száradnak, mint a pamut alsónemű, és csökkentik a testhőmérséklet ingadozását.

  • Szintetika 

Különféle szintetikus anyagokat használnak thermo ruházathoz, mivel ezek jól elvezetik a nedvességet és további meleget biztosítanak. A szintetikus anyag előnye, hogy gyorsan szárad. Vannak azonban bizonyos hiányosságai is - minden aktív használat után ki kell mosni a kellemetlen szagok miatt.

  • Merinó gyapjú

A merinó gyapjú nagyon puha, és a thermo ruházat széles választékába sorolják. Aktív mozgásra szánt vékonyabb thermo öltözék, valamint nagyon alacsony hőmérsékleten való használatra szánt vastagabb thermo ruházat anyagaként használható.

A merinó gyapjúból készült thermo ruházat nagyon jól ellenáll a kellemetlen szagoknak, és egy hétig naponta hordható mosás nélkül. Hőszabályozó képességének köszönhetően a merinógyapjú ideális választás egész éves használatra.

Hogyan kell mosni a thermo ruházatot?

Mosásnál jó néhány specifikus szabályt kell betartani, hogy a thermo ruházat a lehető legtovább őrizze meg funkcióit a legnagyobb mértékben. Lényegében az ilyen termékek gondozása nagyon hasonlít a jó minőségű, finom ruhák normál mosásához. A mosás szabályait mindenekelőtt fel kell tüntetni a címkén.

De most nézzük meg, milyen alapvető szabályok szolgálhatnak alapul a thermo ruházat mosásánál:

  • A thermo ruházatot ne mossa 40 foknál magasabb hőmérsékleten. Így elveszítheti sajátos tulajdonságait.
  • A centrifuga nélküli módot is érdemes beállítani, mert az  erős préselés károsíthatja a ruhanemű szerkezetét.
  • Előfordul, hogy a thermo ruházat idővel elveszti hófehér színét. Soha ne használjon fehérítőt valamint soha ne főzze ki. Így nemcsak tulajdonságait veszítené el, hanem kinézetét is.
  • Ha különböző mosási módok közül választhat, állítsa be a kímélő vagy kézi mosást.
  • A thermo ruházatot speciális mosóporral vagy folyékony mosószerrel mossa. A hagyományos mosópor a szövetben maradhat, így csökken a melegítő hatása. Egyúttal ne használjon klórt tartalmazó produktumokat. 
  • A thermo ruházatot kézzel is lehet mosni.

Hogy kell szárítani a thermo ruházatot?

A thermo ruházat helyes mosása csak a siker fele. Ezután még jól ki is kell szárítani.

A következő tippek segíthetnek: 

  • A thermo ruházatot hagyja megszáradni a szabadban vagy jól szellőző helyen.
  • Ne szárítsa radiátoron vagy fűtőtesten. 
  • Kerülje a közvetlen napfényt. 
  • A thermo ruházatot ne vasalja.

bielizna termiczna

Dreamstime.com

A minőségi thermo ruházat kiválasztását ne becsülje alá 

A megfelelő thermo ruházat még jobb élményt biztosíthat és védi az egészséget minden outdoor tevékenység során, még a hidegebb napokon is. Vértezze fel magát a téli kalandokra funkcionális ruházattal és thermo aláöltözettel az Outdoorlive.hu oldalról. Itt olyan minőségi márkákat talál, mint az Ortovox, Mammut, Dynafit, Salewa, de sok más bevált gyártót is. Válasszon kínálatunkból és irány a hegy, kezdődhet az idei tél adrenalindús élményeinek begyűjtése.

Címkék:
Cikk szerzője
avatar

K. Mazurikova

A szabadtéri sportok szerelmese, aki gyermekkora óta imádja a sportot. Kedvenc tevékenysége a futás, de szívesen túrázik a hegyek tetején is.


További cikkek a blogon

newsletter-background

Outdoorlive online van

Kövessen minket

Kövessen minket, hogy minden fontosat megtudjon a legjobb outdoor márkák világából.