NE HAGYJA KI A MAMMUT KOLLEKCIÓT A RAKTÁRBÓL

Ruházat, cipő és kiegészítők -20%-tól

Futófelszerelés: Milyen kellékek szükségesek a terepfutáshoz?

Futófelszerelés: Milyen kellékek szükségesek a terepfutáshoz?
Vonzza a terepfutás? A megfelelő futófelszerelés csak fokozza a sportélményt. Olvassa el a hasznos tippekkel teli útmutatónkat.

Mi a terepfutás?

Ahogy azt már a neve is elárulja, a trail running, avagy a terepfutás ​​a futás olyan típusa, mely mezőkön, mezőgazdasági területeken, hegyekben vagy akár tengerparton, azaz terepen történik. Ha stabilizálatlan talajon fut, akkor terepfutásról van szó.

Tipikus terepeknek számítanak hegyi és mezei utak, a singletrail, füves ösvények és rétek, burkolt utak, köves és kavicsos utak, esetenként a homok.

A terepfutás fő célja és motivációja a természetben szerzett élmény. A maratonnal ellentétben a terepfutás lényege nem a legjobb idő elérése. A terep emelkedése és süppedése miatt a futó mindig ki van téve az ingadozásoknak, és a tempó ritkán állandó a futás során. Tehát a gyorsaság nem az elsődleges cél, sokkal inkább a személyes határok leküzdése és a természetben való futás élménye.

Mik a terepfutás előnyei?

A terepfutás jó hatással van testre és lélekre egyaránt. Míg a változatos terep kihívást jelent a fizikai kondíciónak, a természet nyugtató hatással van a futóra.

Fizikai szempontból terepfutásnál az ízületek miatt jobbak a puhább terepek, mert elnyelik az ütközések egy részét. Mérsékelt tempó betartásával minimálisra csökkentheti vagy akár teljesen elkerülheti a futással kapcsolatos gyakori sérüléseket. Az emelkedők, lejtők, kanyarok és nagy magasságok miatt a terepfutás sokoldalúbb munkavégzést követel meg a testtől.

Mire lesz szüksége a terepfutáshoz? 

Futócipők

Elsősorban azt kell tudni, milyen a jó futócipő. A lábbeli a felszerelés leglényegesebb része. A terepfutáshoz szükséges futócipőnek több lényeges követelménynek kell megfelelnie. Ilyen például a robusztus kivitel (hogy ellenálljon az időjárás változásainak), az órákon át tartó kényelem, de a könnyű súly is.

A terepfutó cipőket emiatt kicsit máshogy terevezték, mint a hagyományos futócipőket. A durva terep a lábbeliktől elsősorban a tartósságot és a robusztusságot követeli meg. A talp gyakran kissé merevebb. Ezenkívül a legtöbb cipő orra gumival van kiegészítve, amely további védelmet nyújt. A felső anyag sokkal masszívabb, mint a hagyományos futócipők esetében, ez óvja a lábakat a tüskékkel és az aljnövényzettel szemben.

Tippünk: Salomon futócipők terepre

A Salomon Speedcross trail futócipők garantálják a kényelmet és a minőséget. Quicklace™ fűzőkkel rendelkeznek, amelyek egyetlen húzással működnek, valamint SensiFit™ rendszerrel, amely gyönyörűen körülöleli az egész lábfejet és maximális kényelmet biztosít. Az antibakteriális Ortholite talpbetét tökéletesen légáteresztő és a lábfejhez anatómiailag alkalmazkodik. Lightweight Muscle technológiával ellátott középtalppal is rendelkezik, a legjobb párnázó anyagok kombinációja által - előformázott és injektált EVA hab, amely kiváló tompítást és anatómiai tartást biztosít. A Contagrip® talp kiváló tapadást jelent bármilyen felületen.

męskie buty do biegania

Salomon Speedcross 5

Futóruházat

A terepfutó ruházattal kapcsolatban két alapvető szabály érvényes: 

  1. Kerülje a pamutot

Az egy általános érvényű szabály, hogy a pamut nem alkalmas anyag sportruházathoz, mert magába szívja az izzadságot, melyet aztán nem képes gyorsan eloszlatni. Emiatt gyorsabban hűl le a testhőmérséklet. A nedvesség ezenkívül kellemetlenül kidörzsölheti a bőrt. Ezt persze senki sem kívánja egy több órás terepfutás alatt.

  1. Elegendő öltözékkel készüljön fel az időjárás változásaira.

Hosszabb hegyi kirándulásoknál érvényes az a szabály, hogy sohasem ajánlott csak pólóban és rövidnadrágban nekivágni az útnak. Főleg ősszel kiszámíthatatlan az idő, és ez kellemetlen meglepetéseket okozhat. A váratlan eső vagy a hőmérséklet ingadozása, főleg akkor, ha erdőben fut, hidegebb időben gyakori jelenségnek számítanak. Ezért, egy esőbe is alkalmas futódzseki, egy futópulóver vagy legalább egy hosszú ujjú futópóló mindenképpen legyen kéznél.

Dynafit Alpine GTX Jacket vízálló női dzseki

Tippünk: Kompressziós zokni futáshoz 

A Dynafit No Pain No Gain zokni nemcsak tökéletes hőszabályozásban magaslik ki, de effektíven vezeti el a nedvességet is. Ideális rövid szárú cipőbe is. A szorosan kötött szerkezet további tartást biztosít és hatékonyan akadályozza meg a kopást. A lábujjak és a sarok területén lévő zónák növelik a légáteresztő képességet, és szárazon tartják a bőrt még intenzív emelkedőkkel való harc során is.

Futó hátizsák

A futófelszerelés szintén elengedhetetlen része a megfelelő futó táska, avagy a terepfutó hátizsák. Az útvonal hosszúságától függően 2-15 liter űrtartalmú hátizsákot ajánlunk. 

Választási lehetőség a futó mellény is, amely képes helyettesíteni a hátizsákot. Kisebb, mint a túrahátizsák, mégis rendelkezik elegendő térrel a legszükségesebb dolgokra, mint például az energiaszelet, a víz vagy a pótruha. Az ilyen hátizsákok legtöbbje rendelkezik cipzáros rekesszel, ahol biztonságban tarthatja a kulcsait vagy a pénzét.

Tippünk: Dynafit Ultra Pro 15 futóhátizsák

Ha hosszú távú terepfutásra készül, kiváló választás a Dynafit Ultra Pro 15 futóhátizsák. Nagy előnyt jelent az egyedi burkolat az elülső részén, amely védelmet biztosít a hirtelen változó időjárás esetén. A vállpántok anatómiailag vannak formázva a legjobb illeszkedés érdekében. A hátizsák egy rugalmas szalag segítségével biztosítható a törzshöz. Ez a megoldás sokkal gyorsabb, mint a klasszikus csatrendszer, mivel sokkal egyszerűbben lehet kivenni a szükséges dolgokat a hátizsákból. 

A hátizsák több külső zsebbel is el van látva, melyekben könnyen elhelyezheti kulacsát, telefonját vagy az energiaszeleteket. Ha túlságosan forró napon vág neki a futásnak, a víztasaknak is talál helyet.

plecak do biegania

Dynafit Ultra Pro 15 futóhátizsák

Sportpalack

A megfelelő hidratálás létfontosságú az egészséges terepfutáshoz. A megfelelő folyadékbevitel a futás előtt, közben és után is elősegíti a szervezet gyors regenerálódását.
Ezért ne feledkezzen meg a sportpalack vagy a víztasak szükségességéről, amelyet magával vihet a hátizsákjában.

Napszemüveg futáshoz

Terepfutásnál is gondolni kell a szemek védelmére. Napos időben jól jön a futó napszemüveg, amely elnyeli a napfényt magasabb helyeken is a tenger szintje felett. A napszemüveg kiválasztásához inspirációként szolgálhat előző cikkünk arról, hogyan válasszunk sport napszemüveget.

Tippünk: Dynafit Ultra Evo Sunglasses sport napszemüveg

A Dynafit Ultra Evo szemüveg csupán 31 gramm, szóval viselését szinte meg sem érzi. Csak a legjobbat kínálja: megbízható védelmet a napsugarakkal szemben, alacsony súlyt és tiszta látást. Olasz Divel lencsékkel van ellátva, melyek Evo technológiának köszönhetően növelik a kontrasztot és javítják a színek érzékelését, azaz teljes és tiszta látást biztosítanak minden helyzetben.

Dynafit Ultra Evo Sunglasses sportnapszemüveg  

Fejlámpa futáshoz

A napok rövidülésével járó időszakban a terepfutás elengedhetetlen segédeszközévé válik a fejlámpa. Használata lehetővé teszi, hogy jobban lássa az útvonalat, ezzel megakadályozva a lehetséges baleseteket és csökkenti az eltévedés veszélyét is, főleg, ha ismeretlen terepen fut. Ezenkívül a fejlámpás futás szórakozást és kalandot is jelent. :)

Tippünk: Petzl Tikkina Hybrid fejlámpa

A könnyű és kompakt Petzl Tikkina fejlámpa sok outdoor tevékenységnél jelent segítséget.

Ennek a hibrid fejlámpának 3 világítási módja van, amely összefügg a fénytartománnyal és az akkumulátor élettartamával is. A legerősebb üzemmódban a fényszóró 250 lumen fényerővel világít, és körülbelül 2 órát bír ki. Ezzel szemben a leggyengébb energiatakarékos üzemmóddal kb. 10 méterre világít el, és igen jelentős 120 órán keresztül működik.

led czołówka do biegania

Forrás: Dreamstime.com

Sportóra futáshoz

A futáshoz tervezett sportóráknak köszönhetően nem veszhet erdőben vagy mezei úton sem, tudni fogja, milyen időjárással kell számolnia és ez az eszköz áttekintést nyújt egészségügyi adatairól is.

Tippünk: Garmin Forerunner 245 Music GPS karóra futáshoz

Ha a futást tényleg komolyan gondolja, ezenkívül szívesen hallgat zenét sport közben, akkor a Forerunner 245 képes azt adni, amire szüksége van. A karóra alapszintű és haladó szintű edzést kínál, az egyéni edzések és az adaptív edzéstervek támogatásával. A Forerunner 245 fejlett futási mutatókkal és olyan funkciókkal van kibővítve, amelyekkel korábban csak a felsőbb kategóriás modellek rendelkeztek.  

Alapfunkció az óra hátulján található, teljesen integrált optikai érzékelő, de opcionális külső pulzusmérővel (mellkasi pánttal) és egyéb futáshoz használható ANT+ szenzorokkal bővíthető.

Felkészült az új trail kalandokra? 

Ennek az alapfelszerelésnek köszönhetően a terepfutás során szerzett kalandokat teljes mértékben élvezheti.

Szerezze be a terepfutáshoz szükséges felszerelést az Outdoorlive oldalán, és élvezze az összes jótékony előnyt, melyet ez a sport kínál. 

Címkék:
Cikk szerzője
avatar

K. Mazurikova

A szabadtéri sportok szerelmese, aki gyermekkora óta imádja a sportot. Kedvenc tevékenysége a futás, de szívesen túrázik a hegyek tetején is.


További cikkek a blogon

newsletter-background

Outdoorlive online van

Kövessen minket

Kövessen minket, hogy minden fontosat megtudjon a legjobb outdoor márkák világából.