Liofilizált gyümölcs
- 26. április 2023
- Enciklopédia
Definíció
Amikor a gyümölcs átmegy a liofilizálás folyamatán, elveszti a nedvességet, de közben megőrzi tápértékét. Emiatt sok élelmiszermárka használja ezt a módszert az élelmiszerek tartósításához tápanyagveszteség nélkül. A liofilizálás a nedvesség 98%-át távolítja el a gyümölcsökből és zöldségekből.
A liofilizálás és a hagyományos gyümölcsszárítás közötti különbségek
Szárított gyümölcs
A gyümölcs hagyományos szárítása, különösen, ha magasabb hőmérsékleten megy végbe, a vitaminok lebomlásához vezethet, és csökkenti a szervezet számára a fogyasztásból származó előnyöket.
Liofilizált gyümölcs
A liofilizálás sokkal nagyobb mértékben őrzi meg a gyümölcs formáját és színét, így ízletesebbnek is tűnik. Mivel a liofilizált gyümölcs a tápanyagok több mint 90%-át őrzi meg, szinte éppen olyan egészséges, mint a friss gyümölcs. Ez az eljárás megnöveli az szavatosságát is, ami azt jelenti, hogy néhány nap helyett évekig is fogyasztható. Ezenkívül a liofilizált gyümölcs fantasztikusan ropogós is.
Hogyan megy végbe a liofilizálás folyamata?
A liofilizálás szublimációval történik. A gyümölcsöt először lefagyasztják, ezt követően nyomás alá helyezik. Ennek köszönhetően a jégkristályok felemelkednek, és szilárd jégből párává alakulnak át. Ez az eljárás sokkal hatékonyabban távolítja el a vizet, mint a hagyományos szárítás.
A gyümölcs víztartalma és tápértéke anélkül kondenzálódik és konzerválódik, hogy befolyásolná a gyümölcs szerkezetét. Emiatt ez az élelmiszer-tartósítási technika különösképpen a viszonylag alacsony cukortartalmú puha gyümölcsök esetében alkalmas.