Vásároljon karácsonyi ajándékokat teljesen gondtalanul. A megrendelt árut 2023. január 31-ig visszaküldheti cserére vagy pénzvisszatérítésre.

Síalpinizmus kezdőknek: felkészülés és ruházat

16. november 2022

Vlna zmena pozadia

Már valahol hallotta az olyan gyakran emlegetett „skialp“ kifejezést, de még mindig nem tudja, hogy belevághat-e ebbe a sportba? Úgy gondolja, hogy ez az outdoor sport csak a professzionális síelők és sportolók kiváltsága?

Ebben a cikkben megnézzük, kinek való ez a sport és hogy milyen a megfelelő kezdő skialp felszerelés.

Mi a skialp?

A skialp (síalpinizmus) egy kalandos sporttevékenység, amely a síelést a hegymászással ötvözi. Először felmászik vagy felsétál a hegyre, és ha a csúcsra ér, lecsúszik.

A síalpinizmus a sípályákon kívül, a hegyek jelöletlen és járőrözetlen részein történik. Ezeken nem tartják karban a havat olyan mértékben, mint a síközpontokban, ami technikailag igényesebbé és veszélyesebbé teszi a skialpot.

A síalpinizmus sokféle képességet és kiváló minőségű skialp felszerelést igényel. A síléc legyen elsőrendű és kényelmes. Arra is fel kell készülni, hogy meredek lejtőkkel fog küszködni, sziklákra mászni megfelelő sícipőben, vagy akár jegen is kell majd közlekednie síléccel a hátán. Tisztában kell lenni a lavinaveszéllyel, a változó időjárási és hóviszonyokkal is.

Mi a különbség a skialp és a skitouring között? 

A skitouring, vagy ahogy sokan nevezik, a backcountry síelés általában nem tartalmaz semmiféle hegymászó elemet. A csúcsra a klasszikus túrához hasonlóan jut fel, majd lecsúszik a dombon, közben pedig nincs szüksége kötélre.

A skialp a skitouring és a téli hegymászás ötvözete. Az út nagyobb részén sítúra fóka kíséretében mozoghat, majd ezt az eszközt felváltja a hágóvas és a jégcsákány, és kötél segítségével feljuthat a csúcsra. Hegymászás közben speciális síléc hágóvas is segítségére lehet, amely a jobb tapadást biztosítja be.

A síalpinizmus sokkal kalandosabb, és több készséget igényel: egyszerre kell jó síelőnek és hegymászónak lenni. Természetesen a sítúra és a síalpinizmus bizonyos mértékben átfedi egymást, és egyes sítúrák rövid hegymászó utakkal is lehetnek díszítve, de a legtöbb kevesebb adottságot és nehézséget követel meg.

Miért olyan közkedvelt a skialp? 

Igényessége ellenére a skialp szenvedéllyé tud válni, és erről a függőségről bizony sok síelő tudna mesélni.

Sok előnye van, például: 

  • Lélegzetelállító  látvány

A tél különösképpen csodálatos időszak a hegyek látogatásához. A hó átalakítja a tájat, befedi a zord hegycsúcsokat és sűrű zöld erdőket. Ez a különleges mesebeli légkör kellemesen pihentető és áthangolja az elmét.

Ha elindul a skialpra, a természet mélyében találja magát és olyan kivételes kilátásban és tájban gyönyörködhet, amelyet egyébként nem látna.

  • Elkerüli a tömegeket 

A sítúrákat sokan a magány érzése miatt szeretik. Nem kell hosszú sorokban várni a felvonóra, tömegben préselődni a síbérletért, egyszerűen csak elindul egyedül vagy barátai társaságában és élvezi a sport adta adrenalint. 

  • Átmozgatja az egész testet 

A síelés az olyan tevékenységek közé tartozik, mely az egész testet átmozgatja. És ha ehhez még hozzáteszi, hogy a hegyre fel is kell másznia, akkor az bizony kiadós edzésnek számít. Így erősíti és feszesíti az összes izmát, ledob egy pár fölösleges kilót és egészségi állapota egyensúlyba kerül.

Tippek kezdőknek: Hogyan kezdjük el a skialpot? 

A skialp igazi kihívást jelent. Kulcsa a következetes és precíz felkészülés. Ez azt jelenti, hogy szükséges a megfelelő felszerelés, a jó fizikai kondíció és fontos leporolni azon készségeit, amelyek lehetővé teszik a sikeres sportolást és jó élményt.

Nézzünk egy pár konkrét tippet, amelyek segítségére lehetnek, ha skialp-kezdő:

A helyes felszerelés alap 

Az elmúlt évtizedben óriási előrelépések történtek a sífelszerelés világában. Jelenleg számos lehetőséget talál, legyen szó síléc, sícipő, síbot, lavina hátizsák, síruházat, biztonsági felszerelés és egyéb hasonló segédeszköz kiválasztásáról.

Ezért lényeges utánanézni, milyen paramétereknek kell megfelelniük az egyes kategóriáknak, milyen anyagból készüljenek, és hogy mi nem hiányozhat.

Milyen a helyes sífelszerelés?

A minőségi felszerelés feltételeivel több cikkben is fogunk még foglalkozni. Most azt nézzük meg, mit is tartalmaz a sífelszerelés.

A síalpinizmus olyan sportág, mely tényleg megfelelő felszerelést igényel. Ez egy tömör lista azokról a technikai segédeszközökről, amelyekre egy tipikus sítúrán szüksége lesz:

Erősítse meg erőnlétét 

A síalpinizmus, mint a legtöbb adrenalinsport, fizikailag nagyon megterhelő tevékenység. Kulcsfontosságú, hogy egy kezdő, aki ezzel a sporttal szeretne foglalkozni, edze erőnlétét és állóképességét, és kellően előre készüljön fel erre a tevékenységre.

Javasoljuk, hogy próbálja ki magát a hegymászást is. Eleinte ez úgy nézhet ki, hogy több szünetre lesz szüksége, vagy hogy pár perc mászás után fájdalom jelentkezik a lábaiban. Idővel azonban ez javulni fog, míg habozás nélkül nem tud majd felmászni a csúcsra. 

A síalpinizmust soha ne próbálja először nagyon igényes terepen. Gyakorolja képességeit először biztonságos környezetben, győződjön meg róluk, még mielőtt nekivágna egy magas hegynek.

Végezzen el egy tanfolyamot 

A legjobb, leggyorsabb és legbiztonságosabb módja a megfelelő képességek megszerzésének egy tanfolyam elvégzése valamilyen neves intézményben, és professzionális szakemberekkel tanulni a sípályán. Sok szervezet kínál különféle hosszúságú tanfolyamokat, amelyek kombinálják az osztálytermi és a terepi oktatást. A célzott tanfolyamok speciális készségekre összpontosítanak (pl. szakadékból való menekülés). Az ismeretek széles skálájával látják el a növendékeket, amelyekre ahhoz van szükségük, hogy egyedül induljanak el az útra. 

Sajátítsa el a helyes testtartást

Meredek lejtőkön való mászás során a test nem lehet derékban túl hajlított, és a lehető legegyenesebb testtartás a helyes. A legjobb eredmény eléréséhez mászás közben elengedhetetlen, hogy lazán érezze magát, közben megőrizze az test laza tartását is. Síléc viselésekor fontos, hogy a lábak helyzete pontosan a síléc közepén legyen, és az egész láb előre mozduljon, ne csak a lábfej és a térd.

Milyen a helyes skialp öltözet?

A ruházat rétegzése alapvető. A thermo öltözéken és középső rétegen kívül ne feledkezzen meg a minőségi vízhatlan dzseki szükségességéről sem, mely a kedvezőtlen időjárástól védi meg. A csúcson ugyanis nagyon melege lehet az izzadás érzésével egybekötve. Azonban amint megáll pihenni vagy a síelésre készíti fel magát, a téli időjárás gyorsan lehűtheti. Hordjon könnyű dzsekit és mindig vegy fel, ha megáll. 

Ami az anyagot illeti, válasszon merinó gyapjút vagy poliésztert, mely hatásosan izolálja a meleget és szárazon tartja. 

Mivel a skialp túrákon bizonyára mindig elengedhetetlennek találja majd a ruházat különböző rétegeit, a folyadékot és valami harapnivalót, szüksége lesz egy hátizsákra kellékei hordozására. Használjon könnyű skialp hátizsákot, mely kellően méretes ahhoz, hogy az alapvető dolgok beleférjenek. 

A fejlámpa is szükséges, mivel a skialp sokszor sötétben vagy sötétedéskor történik. Ezzel együtt készüljön fel a vészhelyzetekre is bivak és egy kisebb elsősegély-készlet segítségével. 

Egyszerű skialp pályák kezdőknek 

A környező országok sok jó helyet kínálnak skialpra vagy skitouringra, például Szlovákia. Ez elsősorban a sok hegységnek, csúcsnak és különböző nehézségű terepek jelenlétének köszönhető. Így a kezdők is megtalálják a nekik való pályákat, még akkor is, ha a nehezebbektől még tartanak. Itt van néhány ilyen.

Skialp Szlovákiában

Skialp a Tátrában

Ha skialp vagy skitouring kezdő, egyelőre ne gondoljon a Magas-Tátra kihívásokkal teli dombjaira. Az itt található skialp pályák csak a haladó síalpinistáknak felelnek meg.

Azonban jelzésekkel jól ellátott, kunyhókig vezető völgyi túrákra is lehetőség nyílik, amelyeken a lavinaveszély minimális. Ilyenek például a Veľká Studená dolina – Zbojnícka chata vagy a Malá Studená dolina – Téryho chata útvonalak. Bár sok energiát igényelnek, de cserébe élvezheti a tátrai környezetet és a völgybe vezető kellemes utat. 

Skialp további országokban

Wildalpen – skialp Ausztria

Outdoor élmény a közeli Ausztria határain belül. Frein an der Mürzben kezdődik. Ideális skialp hegy kezdőknek, mert enyhe lejtőkkel és lesiklópályákkal rendelkezik, a ritkás erdőben pedig szinte minden időjárásba megfelelő útvonal található, még azonnal havazás után használható is.

Jeseníky – skialp Csegország

Jeseníky Csehország második legnagyobb hegysége, mely számos különféle nehézségű skialp pályát kínál. Talál itt viszonylag könnyebb terepeket olyan kezdőknek, akik már minden nehézségi fokú karbantartott lesiklópályával képesek megküzdeni, és szeretnének bepillantást nyerni ebbe az adrenalinnal teli sportba. Jeseníky skialp pályái több időt vesznek igénybe – kb. 6 óra szünetekkel együtt, ezért jó fizikai kondíciót igényelnek.

Ne féljen belevágni

A síalpinizmus izgalmas módja a hegyek, csúcsok és lenyűgöző sípályák felfedezésének érintetlen hegyi környezetben. Számos különböző képességet ötvöz, beleértve a turisztikát vagy a hegymászást.
Bár eleinte nehéz sportágnak tűnhet, többféle útvonalon és sokféleképpen lehet elkezdeni, és fokozatosan olyan szintet lehet benne elérni, amely szenvedéllyel tölti fel a síszezont minden éven. Ne habozzon és dö

A cikk szerzője

Outdoor Live

Az outdoor tevékenységek szerelmese, aki már tizenéves kora óta foglalkozik sporttal és járja a hegyeket. Sok mindent megélt már, rengeteget tapasztalt. A turisztika azért is tartozik a legkedveltebb outdoor tevékenységei közé, mert közben a természetben gondolkodhat. A túrákon kívül azonban a hegymászás és a síalpinizmus is elnyerte tetszését. Alsókubinban (Dolný Kubín) nőtt fel, ahová szívesen visszatér, hogy a közeli Tátrában vagy az általa imádott Kis-Fátrában túrázzon. Legkedveltebb (bár nem a legmagasabb) hegyi túrája az osztrák Alpok második legmagasabb csúcsa, a Wildspitze.