NE HAGYJA KI A MAMMUT KOLLEKCIÓT A RAKTÁRBÓL

Ruházat, cipő és kiegészítők -20%-tól

Paddleboard, felfújható csónak, végtelen vízi kaland

Paddleboard, felfújható csónak, végtelen vízi kaland
A nyári hónapok alatt legalább egy pár napot érdemes a víznek szentelni. Paddleboard, állószörf esetleg felfújható kajak lesz az idei legjobb barátja?

A paddleboard jelentése és varázsa

A paddleboard, más néven az állószörf az egyik legkedveltebb vízisport. Átmozgatja az egész testet, emelett a víz lazító hatását is átadja. Ami a popularitást illeti, a felfújható SUP

deszkák (stand-up paddle) állnak jelenleg az élen. Ezek a szörfök tartós PVC-ből készülnek aircore technológia segítségével. Felpumpálva szilárdak és stabilak. Ezenkívül nagy előnynek számít hordozhatóságuk valamint a legvadabb vízi környezetben is helytálló ellenálló képességük.

A suppozás minden korosztály számára elérhető, és tényleg bárki képes elsajátítani ezt a sportot. Szélességének köszönhetően a szörfdeszka a vízen is egyenes áll, és kezelése már egy rövid gyakorlás után is elsajátítható. Ezenfelül egy remek fizikai aktivitásról van szó, mely erősíti a hasizmokat, a hátat, a lábakat és a vállakat is.

A felfújható paddleboardok közkedveltségét erősíti az is, hogy egyszerűen tárolhatók. Használatuk után elég leengedni, feltekerni és elrakni.

Hogyan válasszak paddleboardot?

A megfelelő paddleboard kiválasztása az első lépés a siker, de a szórakoztató és különleges élmények felé is.

Az egyes paddleboard modellek különböznek hosszúságban, szélességben, vastagságban és felépítésben is. A megfelelő darab kiválasztása előtt 2 tényezőt érdemes szem előtt tartani: tömeg és szélesség. A szörfdeszkák többsége esetében fel van tüntetve a hordóerő, ez alapján tudja, mennyit bír el. A stabilitást a szélesség is befolyásolja. Minél nagyobb ez az érték, annál stabilabb a szörfdeszka. Egy keskenyebb darab viszont nagyobb gyorsaságra képes.

A paddleboardok és a felszerelés választéka gazdag

Ha szeretné kipróbálni ezt a szórakoztató sportot, paddleboardok széles választékávalállunk rendelkezésére. A szörfdeszkákon kívül azonban kiegészítőkkelis szolgálunk, üzletünkben talál klasszikus és elektromos pumpákat, de akár mentőmellényeket is, melyek minden vízisportnál jól jönnek.

A paddleboardok közkedvelt márkái

A paddleboardok piaca gazdag. Sok márka kínálja termékeit, de a legpopulárisabbak és legkeresettebbek közé tartoznak például az Aqua Marina, a Hydro Force vagy a Zray. Magas minőségű termékekről van szó, melyek stabilitást jelentenek zavaros vizeken is.

A felfújható csónak is megér egy próbát

Az állószörföt nem tartja annyira csábítónak? A vízben átélt boldog perceket szívesen osztaná meg másokkal is, esetleg nyugodt pihenésre vágyik egy tó közepén? Ebben az esetben a felfújható csónak lehet az önnek megfelelő sporteszköz.

A felfújható csónak könnyű, sűrített gázt tartalmazó rugalmas tömlőkből készül. A csövek anyaga gumírozott szintetikus szövet, például PVC vagy poliuretán.

A felfújható csónakok rekreációs célokra szolgálnak, és egyszerű tárolhatósággal kecsegtetnek. Ennek köszönhetően kiváló választást jelentenek tó melletti sátorozáskor vagy folyami túrákhoz is. Nemcsak költséghatékonyak, nagy előnyt jelent teljesítményük és megbízhatóságuk is. Amennyiben tehát nyugalmas, a szerettei társaságában töltött pillanatokra vágyik, tekintse meg a felfújható csónakjaink kínálatát.

Csónak vagy felfújható kajak? Attól függ, milyen a víz

A használat célja dönti el, hogy csónakra vagy kajakra essen-e a választása. Ha a sporteszköz a nyaralásának kiegészítője lesz, ennek a szükségletének egy egészben felfújható csónak is eleget tesz majd. Ha viszont adrenalin lökettel fűszerezett, talán vadabb folyami evezés után vágyakozik, akkor inkább kajakot vagy kenut válasszon.

Felfújható csónak motorral vagy anélkül? Mi a különbség?

Ugyanúgy, mint a csónak és a felfújható csónak közötti választás esetén, a motor szükségességének eldöntésekor is a használat célja lesz a legfontosabb tényező. Ha kisebb vízi felületre készül és pihenésre vágyik, egy motor nélküli felfújható csónak teljesen elég. Az elektromos motor viszont mindenképpen hasznos, ha nagyobb távval és nehezebb feltételekkel szeretne megbirkózni.

Az utasok száma alapján történő döntés

Az utasok száma szintén fontos tényező a megfelelő csónak kiválasztásánál. Külön figyelmet szenteljen a hordóerőnek, tehát, hogy mennyire terhelhető az adott sporteszköz. A személyek súlyán kívül ne feledkezzen meg e a szállítmányának tömegéről sem.

Kétszemélyes felfújható csónak

Két személy számára egy 185-200 kg hordóerejű csónak is megfelel, például ez a felfújható csónak motorral együtt. Ideális modell nyugodt vizekre vagy öblökbe, ezenfelül nagyon kényelmes és biztonságos.

Négyszemélyes felfújható csónak

A három- vagy négyszemélyes csónakok hordóereje kb. 380 kg. Ez a gyakorlatban általában három felnőttet és egy gyereket vagy két felnőttet és két gyereket jelent. Megfelelő választás lehet például az Aqua Marina Classic csónak, mely bő térrel és kiváló teljesítménnyel rendelkezik.

A vízisportok felszerelésének tárolása és gondozása

Ne feledkezzen meg róla, hogy a felszerelés gondos fenntartást igényel. A csónakot vagy a paddleboardot használat után mossa meg, távolítsa el kavicsokat, homokot és más lerakódást, mely gondot okozhatna az összehajtásnál. Tárolja olyan helyen, ahol semmi esélye sincs a rágcsálók támadásának.

Nyaraljon a vízen

Élvezze a nyár minden vízben töltött pillanatát. Lepje meg magát pár felejthetetlen élménnyel, az Outdoorlive.HU oldalon megtalálja az ehhez szükséges hozzávalókat.

Címkék:
Cikk szerzője
avatar

K. Mazurikova

A szabadtéri sportok szerelmese, aki gyermekkora óta imádja a sportot. Kedvenc tevékenysége a futás, de szívesen túrázik a hegyek tetején is.


További cikkek a blogon

newsletter-background

Outdoorlive online van

Kövessen minket

Kövessen minket, hogy minden fontosat megtudjon a legjobb outdoor márkák világából.