NE HAGYJA KI A MAMMUT KOLLEKCIÓT A RAKTÁRBÓL

Ruházat, cipő és kiegészítők -20%-tól

Mi a Via Ferrata, és miért próbáld ki?

Mi a Via Ferrata, és miért próbáld ki?
Via Ferrata. Erről beszél az egész világ, de te még mindig nem tudod teljesen, mit jelent? Mi most eláruljuk, ahogy azt is, miben rejlik vonzereje.

Mi a „viaferrata”?

A kifejezés olasz eredetű, azt jelenti: vas út, némely fordításban vasalt út. Hegyfalhoz erősített acélkábelek, keresztrudak, hidak és létrák könnyítik a hegymászók dolgát, akik így olyan, a hegygerincen és -csúcson található helyekre is eljutnak, melyek más esetben nagyon nehezen megközelíthetőek.

A meredek hegyi utak megmászása izgalmas és szórakoztató kihívás, bizonyos értelemben az extrém hegymászás vagy alpinizmus előszobája. Viszont kevesebb kockázatot kínál, így azok számára is megfelelő, akinek egyelőre kevésbé edzettek vagy önbizalmuk növelése még folyamatban van.

Miért próbáljam ki a Via Ferratát?

Azért, mert a „viaferrata” kulcs olyan tapasztalatokat rejtő ajtókhoz, melyek egy könnyebb túra esetén zárva maradnának. A komfortzóna határain kívülre eső aktivitásra csábít, segít leküzdeni a félelmet és egy nagy adag adrenalinnal is szolgál. Nem mindennapi izgalmas hegymászói élmény, mely büszkeséggel tölti majd el, egyúttal újabbnál újabb kalandokra hívogatja.

Milyen a helyes Via Ferrata szett?

 

  • Hegymászó sisak a fej védelméhez

Bár a Via Ferrata nem teszi ki olyan veszélyes helyzeteknek, mint a klasszikus hegymászás, minőségi szettre mindenképpen szüksége lesz. Egyrészt megkönnyíti a mozgást, másfelől pedig biztonságot nyújt. A Via Ferrata felszerelés meglehetősen egyszerű és nem különösen drága. Egyik alapja a védő hegymászó sisak, mely a potyogó kövek vagy esetleges ütközések ellen óvja meg.

Petzl Boreo sisak Blue

 

  • Teljes Via Ferrata szett - eséstompítók

Kötelező felszerelés egy lengéscsillapítóval ellátott kötélből és két fém karabinerből álló Via Ferrata szett. Az említett eszközök hozzá vannak erősítve, így biztosítva be, hogy viselője mindig rögzítve legyen a kötélhez. Ez védelmet jelent bármiféle esés ellen.

CT Top Shell Compact via ferrata fék eséstompítóval

  • Hegymászó beülő

Egy másik, a hegymászásnál elengedhetetlen segédeszköz az úgynevezett beülő vagy mászóbeülő. A megfelelő darabot a hegymászói képességeinek szintje szerint válassza ki, tehát attól függően, hogy kezdő-e vagy már rendelkezik némi tapasztalattal. Különféle típusú és márkájú modellek közül választhat, mint például a Mammut, a Black Diamond vagy a Petzl.

Női ülőszerkezet Black Diamond MOMENTUM

  • Minőségi Via Ferrata cipő és kesztyű

Az említett darabokon kívül egy pár minőségi Via Ferrata kesztyű és lábbeli is legyen a hegymászó felszerelés része. Ezek főleg az éles szikláktól és a fém válaszfalaktól védik meg.

Mászó és ferrata kesztyű La Sportiva Ferrata Gloves

Salewa MS Wildfire Edge férfi túracipő

„Viaferrata” bárkinek?

Ennek a sportnak a szépsége egyrészt abban rejlik, hogy nem kíván meg semmilyen előző tapasztalatot. Amire szüksége lesz, az egy kis akaraterő leküzdeni a félelmeit, túllépni a korlátain és új élményekben részesülni.

Válassza a minőséget, így lesz igazi a kaland

Az Outdoorlive oldal kiváló minőségű választéka megörvendeztet minden olyan bátor turistát, aki felkészült felülkerekedni önmagán, miközben a természet szépségeiben gyönyörködhet. Tegyen szert igazi, minőségi felszerelésre, mely hűséges partnere lesz minden kalandja során. Nem fogja megbánni.

Címkék:
Cikk szerzője
avatar

K. Mazurikova

A szabadtéri sportok szerelmese, aki gyermekkora óta imádja a sportot. Kedvenc tevékenysége a futás, de szívesen túrázik a hegyek tetején is.


További cikkek a blogon

newsletter-background

Outdoorlive online van

Kövessen minket

Kövessen minket, hogy minden fontosat megtudjon a legjobb outdoor márkák világából.