NE HAGYJA KI A MAMMUT KOLLEKCIÓT A RAKTÁRBÓL

Ruházat, cipő és kiegészítők -20%-tól

Alapvető kemping felszerelések kezdő sátorozók számára

Alapvető kemping felszerelések kezdő sátorozók számára
Első sátorozására készül, de nem tudja, hol rejtőznek a megfelelő kemping felszerelések? Mi most megmutatjuk, szóval kalandra fel!

A jó alap egy jó kempingsátor

A lista első helyét természetesen a kempingsátor foglalja el. A minőségi menedék egy fontos elem, mivel védelmet nyújt az időjárás viszontagságai elől, valamint szárazon, melegen és kényelmesen tartja lakóit. A választék nagy, kemping sátrak különböző típusban, méretben és súlyban is kaphatók.

Hogyan válasszunk sátrat?

Sátrat a kempingezés célja alapján válasszon. Amennyiben gyalogos túrára készül, a sátor legyen elsősorban könnyű, ellenkező esetben fékezné a járást. Ha azonban autóval utazik, a méret és a súly nem feltétlenül kulcsfontosságú tényezők. Az igazi ebben az esetben egy nagyobb családi sátor is lehet, mely magas szintű kényelemmel látja el lakóit. 

Mindenképpen figyelembe kell venni azt, mikor készül a sátorozásra. Melegebb hónapokban egy 3 évszakos sátor teljesen elég, de téli kalandokhoz érdemes szert tenni egy 4 évszakos sátorra. Ez utóbbi kifejezetten az év hidegebb felében történő sátorozások és hegymászás kedvelői között népszerű.

Sátrak típusai

Kétszemélyes sátor

Ha párban készül kempingezni, akkor válasszon egy kétszemélyes sátrat. Nagy előnynek számít a kisebb súlya, ezzel az utat is kényelmesebbé varázsolja.

Háromszemélyes sátor

3 főből álló baráti társaság, 2 szülő és 1 gyerek - ezek az esetek egy háromszemélyes sátrat igényelnek. A tágított belső térnek köszönhetően nemcsak komfortosabb, hanem vizuálisan is kellemesebb ideiglenes lakást jelent.

Négyszemélyes sátor

Ezek a nagy kempingsátrak bár nehezebbek, belső terük viszont annyira tágas, hogy 4 személynek is kényelmes menedéket nyújtanak. Általában előszobával is el vannak látva, amely ideális hely egy ideiglenes konyha kialakítására, de szolgálhat a csomagok tárolására vagy akár egy otthonos nappaliként is megállja helyét.

Családi sátor

A családi sátrak 4-6 személynek elegendő lakótérrel rendelkeznek. Így tehát nemcsak családok számára, hanem baráti társaságoknak is megfelelnek.

Minőségi hálózsák nélkül nincs kényelem

Ha már fedél került a feje fölé, a komfortos kempingezés alapját felállította. Ám a teljes értékű kényelemhez hálózsák is kell. Nemcsak a paplan szerepét veszi át, de védelmet biztosít az időjárási viszonyok ellen is. Választáskor 3 fő tényezőre figyeljen oda:

  • hőtartomány
  • szigetelés
  • méret

Hogy válasszunk hálózsákot?

Az aktuális évszak is nagyban befolyásolja, milyen lesz az ön számára ideális hálózsák. A hálózsákok általában tollal vagy szintetikus anyaggal vannak megtöltve, így a téli hálózsákok és a kempingezés kedvencei az év hidegebb évszakaiban. A toll hálózsákok drágábbak, de könnyűek és melegek. Forró napokra eső sátorozáshoz elegendő egy ultrakönnyű hálózsák is, mely helytakarékos és nem jelent jelentős plusz súlyt.

Ezzel ellentétben a szintetikus hálózsák nehezebb, de olcsóbb és jobban helytáll nedves időben vagy hűvösebb napokon.

Ami a méretet illeti, egyformán lényeges a hosszúsága és szélessége is, de az összecsomagolhatósága is irányadó. Olyan bevált márkák közül választhat, mint a Mammut hálózsákok vagy a Husky hálózsákok, melyeknél nem kell rossz választástól tartania.

Szigetel és kényelmet biztosít, avagy a matrac fontossága

A matrac szerepe az alvásnál kulcsfontosságú, mert rugalmas és szigetelő levegőréteget iktat be a test és a hideg, kemény talaj közé.

Habszivacs, felfújható vagy önfelfújó matrac. Mi a különbség?

A matracok választéka is gazdag, sőt, talán néha szinte már a bőség zavara is nehezítheti a választást. Ennek ellenére sokan az otthoni jóga matracukat viszik kempingezni. Ez nem helyes, mivel funkciójuk teljesen más. A tornaeszközök rendelkeznek a sátorozásnál lényeges tulajdonságokkal.

A következő matrac típusok felelnek meg sátorozáshoz:

Habszivacs matrac

A habszivacs matrac biztonságos alap. Könnyű és olcsó, azonban nem túlságosan helytakarékos. Közkedvelt választás hosszú túrákhoz, kempingezéshez vagy hegymászó expedíciókhoz.

Önfelfújó matrac

Egy másik lehetőség az önfelfújó matrac, amely állítható, jól szigetelt és nagyobb kényelmet biztosít. Hátránya viszont a nagyobb súly. Rengeteg időt takarít meg, hiszen nem kell a manuális felfújással vesződnie. Kiváló kényelmet biztosít, így bárhol otthon érezheti magát a szabad ég alatt.

Felfújható matrac

Hasonló típusú, mint az önfelfújó matrac, de a felfújható matrac nem rendelkezik az automatikus felfújás funkciójával. Így manuális beavatkozást igényel. Erőssége az elérhetőbb ár, valamint a tömeg és a hőszigetelő tulajdonságok kiváló arányát jelenti.

Milyen az ideális matrac sátorba?

A legjobb választás alapja a kempingezés céljának meghatározása. Gyalogos turisztikánál minden megspórolt gramm lényeges lehet, szóval elsődleges faktor a könnyű súly. Amennyiben gépkocsival indul útnak, nyugodtan válassza a kényelmet egy nagyobb felfújható ágy formájában.

Szenteljen azonban figyelmet a kényelmi tényezőknek is. A legtöbb magas minőségű és könnyű matrac 2 és 8 cm közötti vastagságú. Ha valaha már aludt padlón, és túl keménynek találta, az ön számára megfelelő vastagság 5 cm-nél kezdődik.

Élvezze a természetet minden porcikájával

A megfelelő kemping kellékek azoknak is segítenek teljes értékű élménnyel hazatérni, akik a sátorozás világában még nagyon kezdők. Elég odafigyelni a felszerelés minőségére, ez egyenes út a kényelemhez és biztonsághoz.

Vessen egy pillantást kemping kellékeink választékára, reméljük, hogy segítségére lehetünk abban, hogy az idén gyönyörű nyári élményekben legyen része.

Címkék:
Cikk szerzője
avatar

K. Mazurikova

A szabadtéri sportok szerelmese, aki gyermekkora óta imádja a sportot. Kedvenc tevékenysége a futás, de szívesen túrázik a hegyek tetején is.


További cikkek a blogon

newsletter-background

Outdoorlive online van

Kövessen minket

Kövessen minket, hogy minden fontosat megtudjon a legjobb outdoor márkák világából.